Roditelji djece s teškoćama o trajektu: To je polovično rješenje, iznose se laži

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

UDRUGA "Brački pupoljci" navela je u priopćenju da prava otočke djece s teškoćama u razvoju osigurava jedino izmjena unutar zakona i da je vladin zaključak samo polovično rješenje.

Predsjednica udruge Maja Bonačić-Proti rekla je kako bi jedino dugoročno kvalitetno rješenje bilo da se odmah i po hitnoj proceduri izmjeni članak 47 Zakona o linijskom i povremenom obalnom prometu, čime bi se omogućilo pravo otočke djece s teškoćama u razvoju na besplatan prijevoz trajektom. 

"Neovisno o tome što će se Vladinim zaključkom osigurati besplatan trajektni prijevoz, i dalje ćemo pažljivo pratiti rad Vlade i Sabora po ovome pitanju te inzistirati na implementaciji naših zahtjeva u cjelovite izmjene Zakona kako dostojanstven život i odlasci otočke djece s teškoćama u razvoju na terapije na kopno više nikad ne bi došli u pitanje", nastavila je Bonačić-Proti.

Od vlasti traže da se drže obećanja

Udruga "Brački pupoljci" pazit će da se odluke iz Zaključka uistinu i provode u praksi, navode. "Sudbina otočke djece s teškoćama u razvoju ne smije ovisiti o vanjskim faktorima, poput raspoloženja vladajuće struje ili dobre volje državnih ili privatnih brodara, a to se isključivo može jamčiti slovom zakona", nastavljaju.

"Dobro smo zapamtili obećanja i rokove izrečene od strane vladajućih kako će taj 'novi' Zakon ići u javno savjetovanje ovoga ljeta te u saborsku proceduru najkasnije u listopadu. Zahtijevamo od ministra Butkovića i čitave Vlade Republike Hrvatske da se toga i drže", stoji u priopćenju.

Izrečene su brojne neistine

Zadovoljni su činjenicom da je njihova inicijativa dovela do toga da će se, prema najavama ministra Butkovića, ovim Zaključkom osigurati stopostotno oslobođenje plaćanja trajektnog prijevoza i za osobe s invaliditetom jer se za to zalažu već deset godina, a dosad su neuspješno predavali svoje zahtjeve brojnim ministrima, saborskim zastupnicima i lokalnim čelnicima.

Ipak, kažu da su izrečene brojne neistine te su obavezni reagirati. "Između ostalog se moglo čuti da djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sa svih hrvatskih otoka još od 2018. godine uživaju 90 posto popusta na trajektni prijevoz zahvaljujući preporuci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naime, ovo je neistina jer se nitko s hrvatskih otoka nije susreo s ovom preporukom u praksi, barem ne onom koja je došla od strane Vlade, već eventualno kroz pojedinačne molbe brodaru o čijoj dobroj volji je ovisilo njihovo odobrenje", navode.

Izjave nekih zastupnika u pojedinim raspravama, osobito zastupnice Ljubice Lukačić, također nisu u skladu s istinom, kažu. Naime, u raspravama se moglo čuti kako na otocima Braču i Hvaru već postoje institucije u kojima se može provoditi terapija za djecu s teškoćama u razvoju.

"Voljeli bismo da nam uvaženi zastupnici pokažu gdje su te institucije na otocima"

"Voljeli bismo da uvaženi zastupnici dođu na naše otoke te nam pokažu gdje se te spomenute institucije nalaze jer ih mi svih ovih godina brige za našu djecu nismo uspjeli pronaći. Upravo zato što ne postoje, ovisimo o terapiji na kopnu za koju naše obitelji troše mjesečno ponekad i preko 3000 kuna", odgovorili su. 

"Budući da je Brač otok relativno blizu Splitu, možemo samo zamisliti kako je tek roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju s još udaljenijih otoka poput, recimo, Hvara, Visa ili pak Lastova gdje su cijene karata još skuplje, a putovanje duže. Iz tih činjenica i teške situacije izrodila se naša inicijativa za besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka", zaključeno je u službenom priopćenju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.