Riječki poduzetnik bijesan zbog nabave pametnih klupa: "To je nekvalitetan plagijat"

Foto: Andrija Čolak

GRAD Rijeka postavio je na pet lokacija u gradu pametne klupe sa četiri punjača mobitela (bežični i USB), brzim internetom, solarnim panelima i ambijentalnim svjetlom. Pametne klupe za koje se odlučio grad Rijeka proizvod su tvrtke EUROmodul.

"Pametne klupe koje imaju čeličnu plastificiranu konstrukciju sa sjedalom od pleksiglasa, za sada su postavljene na 5 lokacija: Bazeni Kantrida, Dvorana mladosti, Dvorana Zamet, Jadranski trg i Park kazalište. Početkom mjeseca prosinca postavit će se preostale dvije klupe na lokacijama Korzo i Kampus. Vrijednost dobave i postavljanja svih 7 pametnih klupa iznosi 183.500,00 kuna", stoji u obavijesti na stranicama Grada.

Kad se spomenu pametne klupe, svima prvo na pamet padne mladi Solinjanin Ivan Mrvoš koji ih je izumio, no Rijeka klupe nije kupila od njega.

Na taj potez oštro je reagirao riječki poduzetnik Andrija Čolak, koji je prozvao Grad da je kupio plagijat.

"Ovo je kopija"

"Zašto grad Rijeka neće napredovati ovakvim načinom razmišljanja? Riječke klupice. Jučer sam vidio vijest kako su u Rijeci postavljene pametne klupice. Danas sam vidio jednu od njih. Nažalost. Kada sam prvo čuo vijest o klupicama, bilo mi je logično pomisliti da je Rijeka kupila klupice Steora od mladog Ivana Mrvoša koji je do sada prodao klupice u preko 135 gradova diljem svijeta.

Međutim, Grad Rijeka se odlučio za kopiju Steore. Krajnje je tužno da jedan grad koji je slovio kao najinovativniji grad ovog područja i grad iz kojeg su kretali trendovi pada na plagijate, i to poprilično loše. Najiskrenije mislim kako je dobro što postoji konkurencija i da se jača kategorija, međutim proizvod lokalnog Euromodula je bitno lošiji i zaostaliji od Steore.


Karlo Babić, koji se potpisao kao "exceptional design" (?!), na klupici nije odradio baš neki posao, što se vidi po činjenici da je dizajn takav da nakon kiše na klupici ostaje voda pa se na njoj ne može sjediti. S obzirom na to da je Rijeka kišniji grad od Londona, valjda je to prva stvar o kojoj se trebalo razmisliti i naći rješenje.

Estetski se bijela klupica generično minimalističkog dizajna gotovo nikako ne uklapa u ostatak riječke urbane vizure. Tehnička izvedba je nažalost također vrlo upitna jer se već sada vrlo jasno vide tragovi ljepila gornje transparentne plohe te se vidi kako voda ulazi između plohe i konstrukcije klupice.



Otvor za punjenje mobitela je iznimno loše izveden jer nema dobro napravljene klizače nego se radi o komadu lima koji se šlampavo povlači prema gore. Meni posebno iznenađenje je bilo kada sam vidio popriličnu količinu vode ispod poklopaca kod samih USB utičnica za punjenje, što nikako ne bi trebalo biti tako s obzirom na koroziju itd. Uglavnom, prema mom objektivnom mišljenju, ovo je vrlo loš proizvod. Još gore, ovo je loš plagijat izvrsnog hrvatskog proizvoda koji se dokazao u svijetu. Inače Steora već predstavlja novi model klupica koji je kudikamo napredniji od inicijalnog dok evo grad Rijeka postavlja lošiju plagijat verziju već sada zaostalog modela.


Izgleda mi sve to kao da Rijeka pokušava zadovoljiti neku formu modernog i naprednog/pametnog grada, međutim taj sadržaj je vrlo loš. Baziran je na solarnim/pametnim stanicama koje su postavljene u sjeni i na kojima treba mjesec dana kako bi proradio običan touch screen... Očito ima neka konekcija između Grada Rijeke i klupica jer se uvijek sjetim klupica "bova" na Molo Longu koje su bile kompletno besmislene i ispuhane vrlo brzo pa samim time i neiskoristive, pa onda čeličnih klupica na istom Molo Longu koje su se nalazile na lukobranu i bile su vrlo brzo pretvorene u komade ruzine zbog djelovanja mora.

Ne znam... Jednostavno se ne mogu načuditi i ne mogu shvatiti što je to toliki problem napraviti nešto kako treba, nešto originalno, nešto sto je ispred ostalih? Ivana Mrvoša ne poznajem osobno, ali mi je neugodno vidjeti da moj grad ide putem plagijata i znam jako dobro koliko boli kada vidiš da ti netko drugi kopira tvoj rad i to na bitno lošiji način", napisao je Čolak na Facebooku.

Poslali smo upit Gradu Rijeka da komentira ove navode, ali nam se do objave teksta nisu javili.

Mrvoš: Očekujemo fair play od drugih konkurenata ili ćemo podnijeti prijave

Razgovarali smo s izumiteljem pametne klupe, Ivanom Mrvošem iz Solina. On se u razgovoru za Index osvrnuo na ovaj slučaj te istaknuo kako u posljednje vrijeme imaju nekoliko konkurenata te dodao da nikome ne brane da proizvode ili prodaju klupe. Međutim, isto tako nam je otkrio i u čemu je problem s konkurencijom.

"Mi nemamo patent na klupu. Imamo samo intelektualno vlasništvo nad dizajnom, žigom itd. Ono što jest problem je što neki konkurenti lažu u funkcijama svojih klupa, ali u ovom slučaju konkretno ne znam što je bilo niti je li nas itko uopće kontaktirao.


Ono što je sto posto sigurno je da je naša klupa najnaprednija na tržištu i jedina koja se može nazvati pametnom, jer sve ostale klupe konkurenata imaju punjenje mobitela i eventualno Wi-Fi. Mi imamo i 15 senzora koji prate sve u okolini klupe kao i korištenje klupe, nadzornu web platformu putem koje kupci mogu dobiti uvid u korištenje klupa, daljinski mijenjati postavke poput naziva Wi-Fi mreže ili vremena paljenja ulične rasvjete noću, a uz to nedavno smo u Barceloni predstavili dvije napredne verzije klupa. Steora Urban koja ima 19" display za marketing i promociju te kupci putem naše platforme odabiru klupe na koje žele staviti promotivne materijale. Sada radimo i na razvoju kamere i neuronskih mreža koje će davati povratne informacije o profilu prolaznika i pogleda, poput spola, dobi i vremena gledanja u display. Druga klupa je Steora CCTV koja pomoću 4 kamere stvara 360° sliku u svrhu dodatne sigurnosti u javnom prostoru, a video se zatim ili pohranjuje ili prikazuje online.

Da ne zaboravim napomenuti, drago nam je da je tržište prepoznalo proizvod i da se zbilja gradi ta priča o urbanoj opremi koja je budućnost i povezana je s 21. stoljećem. Zaista nemamo ništa protiv da i drugi rade klupe, samo očekujemo fair play od drugih konkurenata, u suprotnom ćemo iskoristiti sve naše zakonske mogućnosti poput podnošenja prijave o obmani potrošača lažnim reklamiranjem itd.", rekao je Mrvoš za Index.

Reakcija EUROmodula: Naša klupa nije ni najbolja ni najpametnija, ali...

Na prozivke riječkog poduzetnika reagirali su i iz tvrtke EUROmodul.

"Tvrtka EUROmodul je iznimno uspješan riječki poslovni subjekt koji posluje već 27 godina. Uglavnom sve proizvode izvozimo, imamo 60 zaposlenih u Hrvatskoj i sličan broj u našoj proizvodnji u Srbiji. Tijekom svog poslovanja zaštitili smo 35 dizajna inovativnih proizvoda, dobitnici smo Zlatne kune, nagrade za najboljeg menadžera godine, višestruko smo nagrađivani i za inovacije i za poslovne uspjehe. Naša urbana oprema krasi sve hrvatske gradove, pogledajte samo pločice na urbanoj opremi, nadstrešnicama, kioscima bilo kojeg većeg grada kada se drugi put budete šetali njime, čovjek se iznenadi", poručuju iz EUROmodula.

"Klupa Vertigo je dizajnerski osmišljena 2007. godine. Pred nekoliko godina joj je dodan epitet 'smart' jer su joj se pridale funkcije punjenja mobitela putem solarnih kolektora. Nije ni najpametnija ni najbolja, no ide k tome, te s našim novim inačicama svrstat će se u sam vrh svjetske klase. Inače, mi danas u našoj tvrtki razvijamo tehnologije koje su naspram isporučene klupe nuklearna tehnologija, no nažalost, ugovorne obveze nas priječe da se njima hvalimo. Dizajner klupe je Karlo Babić, dobitnik više međunarodnih nagrada za dizajn: Red Dot design Award i IF design Award upravo za urbane klupe. Svaki komentar oko njegova dizajna je suvišan, slično bi bilo da za Armanija netko napiše da dizajnira 'štrace'. Grad Rijeka nije platio te klupe nego ih je postavila reklamna agencija", zaključuju u EUROmodulu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.