Riječkim policajcima ovo nije prvo premlaćivanje. Ljudi su se već žalili na njih

Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL (nije fotografija događaja iz teksta, na slici je riječka policija)

NA brutalnost policajaca iz II. policijske postaje Policijske uprave primorsko-goranske, koji su u subotu navečer kod Rijeke pretukli 35-godišnjaka, već je bilo pritužbi.

O dvije pritužbe baš na policajce iz te policijske postaje raspravljao je Odbor za predstavke i pritužbe sabora.

Ako imate iskustva s brutalnošću policije, javite nam se na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Divljaštvo riječkih policajaca

Nakon pritužbi građana, Odbor je o njima raspravljao, tražio očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova, a onda Ministarstvu predložio da se u sve uključi Unutarnja kontrola.

Riječ je o navodnom divljaštvu policajaca koje se dogodilo 8. listopada 2013. godine. 

Udarili ženu u glavu tako snažno da je pala na pod?

Prema detaljima iz predstavke, policijski službenici bili su, bez ikakve najave i upozorenja, nasilni prema posjetiteljima sajma. Naguravali su ih, a bilo je i ozlijeđenih. Među ozlijeđenima bilo je i dvoje građana koji su prijavili incident. Žena je ispričala da su je policajci grubo gurali, a onda je dobila i udarac u lice. Udarac je bio toliko jak da je pala na tlo. Dok joj je njezin dečko pokušao pomoći, osjetio je, kako piše u predstavci, snažnu bol i pečenje u očima od suzavca kojim ga je pošpricala policija. U naguravanju je i pao te ozlijedio ranije operirano koljeno. Pored svega, policajci su ga još i priveli, a navodi se i pretjerana uporaba sile, pritvor  i ispitivanje u II. Policijskoj postaja Rijeka, na Zametu. Po izlasku iz pritvora zatražio je liječničku pomoć, što je potkrijepio liječničkom dokumentacijom.

Odgovor Ministarstva

Čovjek je u žalbi naveo da je tijekom policijskog postupanja počinjeno niz povreda njegovih prava, a osobito se po brutalnosti u pretjeranoj uporabi sile, fizičkom i verbalnom nasilju isticao jedan od policajaca.

Žena i muškarac dodali su da ih je sve što se dogodilo jako potreslo te da im je nanijeta ogromna psihička i fizička bol i nepravda jer nikada nisu imali problema sa zakonom.

Tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Nemec odgovorio je tek da je policija bila na manifestaciji da bi osiguravala javni red i mir i da je, nakon što je došlo do narušavanja javnog reda i mira, intervenirala i privela nekoliko osoba kako bi se zaustavila tučnjava s redarima, a među njima i muškarca koji se žalio na policijsko postupanje. Nemec je potvrdio da je policija protiv muškarca koristila suzavac. 

Ovo objašnjenje očito nije bilo dovoljno ni za Odbor pa su predložili Ministarstvu unutarnjih poslova da uključe odjel za Unutarnju kontrolu kako bi se detaljno ispitao taj slučaj. 

Još jedna žrtva policijske brutalnosti iste večeri

Odbor je zbog tog slučaja dobio još jednu pritužbu. Poslao ju je 24-godišnji mladić koji je promatrao, kako je naveo, neprofesionalno i brutalno postupanje policijskih službenika. 

Mladić je ispričao da se u jednom trenutku uključio u sav taj metež da bi branio ozlijeđene djevojke, a naročito  prijateljicu koje je grubo gurala policija, iako nisu pružale aktivni otpor. I on je spomenuo korištenje suzavca. 

Dodao je da je nakon svega uslijedilo policijsko privođenje, pretjerana uporaba sile, pritvor i ispitivanje u II. Policijskoj postaji Rijeka. Smatra da mu je tom prigodom počinjeno niz povreda njegovih prava, a i on je izjavio da se po brutalnosti isticao jedan policajac. Nakon njegovih udaraca je, stoji u predstavci, zatražio liječničku pomoć o čemu postoje i liječnički nalazi.  

I ovdje je Odbor Ministarstvu predložio da Unutarnja kontrola ispita slučaj.

No nije to sve od policijske brutalnosti u Rijeci.

Prometni policajci se iživljavali nad pijanim vozačem?

Trojicu riječkih prometnih policajaca Državno odvjetništvo prošle je godine optužilo za nanošenje ozljeda 37-godišnjaku. Iz detalja optužnice koju je objavio Novi list, radilo se o ozljedama opasnima po život, konkretnije o razdoru trbušne opne i slezene, serijskom prijelomu rebara i unutrašnjem krvarenju. Život mu je spašen hitnom liječničkom intervencijom.

37-godišnjak je priveden nakon što ga je prometna policija 26. rujna 2015. više puta zaustavila kao vozača. Prvi put zaustavili su ga u Cerniku oko 1.30, s koncentracijom od 3,09 promila alkohola u krvi i policija mu izriče zabranu upravljanja vozilom. No navečer su ga opet zatekli za volanom. Nakon što su ga uspjeli zaustaviti 37-godišnjak je odbio alkotestiranje, a utvrđeno je i da nema vozačku dozvolu. Zato je isključen iz prometa. Čim su policajci otišli on je sjeo u automobil. Prometna policija ga je dvadesetak minuta kasnije opet zaustavila na Školjiću. Prema jednoj verziji pokušao je bijeg, a prema drugoj je samo izašao iz vozila. Dvojica prometnih policajaca oborila su ga licem na pod, stavili mu lisice i odvezli ga u policijsku postaju.

"Sad ćeš vidjeti svoga Boga"

Unutarnja kontrola Policijske uprave primorsko-goranske nije pokrenula nikakav disciplinski postupak, no detalji će se, prema svemu sudeći, rasvjetljavati na sudu. 

“Ti ćeš moje ljude zajebavat, sad ćeš vidjeti svoga Boga”, navodno je 37-godišnjem Riječaninu rekao jedan od policajaca prije nego što su ga, kako je ispričao, počeli tući. 

“Počeo me tući šakom u trbuh, nakon čega me bacio na pod i nastavio mlatiti, zajedno s drugima. Kada su me ujutro, zapravo već je bilo skoro podne, pustili iz pritvora, dali su mi da potpišem papir da nemam zamjerke na postupanje policije. Vjerujte mi, u tom bih trenutku potpisao bilo što samo da izađem. Dovukao sam se doma i legao u krevet iz kojeg se nisam dizao nekoliko dana. Kontao sam, prebili su me, okej, proći će. Ali nije prolazilo. Na nagovor prijatelja otišao sam odvjetniku koji me poslao na Hitnu, gdje su me odmah operirali”, ispričao je 37-godišnjak za Novi list.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.