Reviziju Agrokora radila je firma čija je direktorica karijeru počela - u Agrokoru

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

REJTING agencije, a kasnije i neki vjerovnici, izrazili su sumnju u točnost Agrokorovih financijskih izvješća, a preliminarne provjere koje se upravo provode pokazuju da su vrlo vjerojatno bili u pravu.

Iako je Agrokor godinama, kako je i propisano, prolazio i vanjsku reviziju koji je radila tvrtka Baker Tilly Hrvatska, očito je da s izvješćima nešto nije u redu.

Izvanredni povjerenik prije otprilike tjedan dana naložio je tvrtkama iz sustava Agrokora održavanje skupštine dioničara koje bi trebale donijeti odluke o imenovanju novog revizora, a on bi trebao pročešljati izvješća za prošlu godinu jer su ona trenutačno pod najvećom sumnjom.

No nas je zanimao Baker Tilly, revizorska tvrtka koja je godinama radila reviziju za Agrokor i brojne tvrtke iz njegova sustava pa smo otkrili zanimljive informacije.

Donedavna direktorica tvrtke Baker Tilly Hrvatska koja se ranije zvala Baker Tilly Discordia, bila je Bruna Discordia. Osim što je njena tvrtka radila revizije za Agrokor, i ona je radila u toj kompaniji.

Direktorica karijeru započela u Agrokoru

Kako je vidljivo iz njenog LinkedIn profila, početak karijere bio joj je u Agrokoru, a bila je na poziciji asistenta potpredsjednika za strategiju i spajanja i preuzimanja, gdje je radila od 2006. do 2008. godine.


Osnivači Baker Tillyja su, prema podacima iz sudskog registra, Olivio Discordia, Bruna Discordia i Nevenka Dujić.

Bruna Discordia sredinom ožujka ove godine brisana je iz sudskog registra kao članica uprave, iako na stranicama tvrtke i dalje stoji da je ona direktorica, a jedini član uprave postala je Nevenka Duić.

Iako se radi o relativno maloj tvrtki s oko 25 zaposlenih, Agrokor ih je angažirao da rade revizije za njegove tvrtke u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Ovisi li im posao o Agrokoru?

Tako na njihovoj referentnoj listi klijenata možemo naći Agrokor, Zvijezdu, Jamnicu, Konzum, Ledo, Vupik, Belje i mnoge druge tvrtke iz sustava te kompanije. Za Agrokor su radili i u drugim zemljama pa među referencama nalazimo i Sarajevski kiseljak, Dijamant, Idea Beograd, Frikom i druge.

Postavlja se pitanje je li firma s 20-ak zaposlenih mogla kvalitetno odrađivati posao revizije za kompaniju s nekoliko desetaka milijardi kuna prihoda i međunarodnim poslovanjem?

Pitali smo Baker Tilly Hrvatska kako komentiraju sumnje u istinitost Agrokorovih izvješća, surađuju li s vladinim povjerenikom te ovisi li im poslovanje o suradnji s Agrokorom, ali do objave teksta nismo dobili njihove odgovore na ta pitanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.