Reuters o Hrvatskoj i obuci Ukrajinaca: Odraz duboke podjele Milanovića i Plenkovića

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMostHrvatska%2Fposts%2Fpfbid06n1o4Dw8T3BKiEyg2pyU23Ngn3cxBLFkqM4n2C1Vro4pPygR7tfBJefLNi4cskuwl&show_text=true&width=500" width="500" height="757" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

VODEĆE novinske agencije Reuters i AP pišu o hrvatskoj odluci da ne sudjeluje u misiji EUMAM, u kojoj bi se obučavali ukrajinski vojnici na našem teritoriju. Danas je u saboru za nju glasalo 97 od potrebnog 101 zastupnika, koliko iznosi dvotrećinska većina.

Reuters u svojoj vijesti spominje "višesatnu burnu raspravu u saboru koja odražava duboku podjelu između premijera i predsjednika države". 

O stavu oporbe pišu da je rekla da "ne želi postati talac političkog neslaganja najviših čelnika". Spominju i pozivanje oporbe na Ustav koji, prema njihovim riječima, "ne predviđa glasanje u parlamentu o stvarima koje inače odobrava predsjednik u dogovoru s vladom".

Reuters piše i da je Milanović jasno poručio hrvatskoj vladi da se ne slaže s tim da Hrvatska sudjeluje u toj misiji rekavši da Hrvatska ne bi trebala biti uključena u rat.

AP u svojoj vijesti također donosi osnovne informacije s glasanja u hrvatskom saboru, a prenosi i Plenkovićevu izjavu prije glasanja da je "ovo izbor između Ukrajine i Putina" te "da je Hrvatska godinama članica NATO-a i EU i nije neutralna zemlja". 

Istu vijest s osnovnim informacijama, bez kritičkih dodataka, objavio je i britanski Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.