Republikanka Cheney pozvala kolege da odbace bijeli supremacizam

Foto: EPA

AMERIČKA zastupnica Liz Cheney pozvala je svoje kolege republikance da osude i odbace bijeli supremacizam nekoliko dana nakon što je tinejdžer u Buffalu ubio 10 osoba, većinom crnaca, motiviran rasističkom Velikom teorijom zamjene.

"Vodstvo Republikanske stranke omogućilo je bijeli nacionalizam, bijelu nadmoć i antisemitizam", napisala je na Twitteru Cheney, otvorena republikanska kritičarka bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih saveznika u Zastupničkom domu.

"Povijest nas je naučila da ono što počinje riječima, završava daleko gore. Vođe @GOP-a moraju se odreći ovih stavova, odbaciti njih i one koji ih imaju", dodala je.

Vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy odbacio je njezinu kritiku "tipičnom" i prozvao je za "političku igru". 

Političke posljedice pucnjave mogle bi postati nova prepreka republikancima koji pokušavaju svesti sukobe oko stranačke odanosti Trumpu na najmanju moguću razinu uoči izbora 8. studenoga, koji će odrediti kontrolu nad američkim Kongresom.

18-godišnji bijelac ubio 10 ljudi

Osamnaestogodišnji bijelac Payton Gendron ubio je desetero i ranio troje ljudi pa se predao policiji u subotu u Buffalu, nakon čina koji vlasti nazivaju "rasno motiviranim nasilnim ekstremizmom". 

Manifest na 180 stranica, za koji se smatra da mu je autor Gendron, dijeljen je u subotu po društvenim mrežama. Govori o Velikoj teoriji zamjene, rasističkoj teoriji zavjere po kojoj bijelce u SAD-u i drugim zemljama zamjenjuju pripadnici manjina.

Washington Post izvijestio je u ponedjeljak da je Gendron bio u supermarketu Tops u Buffalu u ožujku u sklopu pripreme za napad te da mu je prišao zaštitar jer mu se Gendron činio sumnjivim. 

Šef policije Joseph Gramaglia rekao je novinarima u ponedjeljak da je Gendron posjetio Buffalo u ožujku, ali nije htio potvrditi napise Washington Posta i drugih medija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.