Reakcije ugostitelja: "Ne znam je li kava za van komedija ili tuga"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON najave premijera Andreja Plenkovića da se od ponedjeljka otvaraju kladionice, casina i teretane te da se kafićima omogućava prodaja kave za van, razgovarali smo s predsjednicom Nacionalne udruge ugostitelja Jelenom Tabak, koja je rekla kako je to samo psihološka pomoć za kafiće.

"Ovo je minimalno što su mogli dozvoliti, brine me što je Plenković rekao da ide prodaja kave za van, nije spomenuo ostali asortiman kafića. Nadam se da će se kafićima dozvoliti prodaja cjelokupnog asortimana, a ne samo kava i da ih se neće dodatno oštetiti", rekla je za Index Jelena Tabak.

"Nepravedno je da se otvaraju casina, a terase ugostitelja ostaju zatvorene"

Pitali smo je kako komentira da se otvaraju kladionice i casina, dok se terase kafića i restorana i dalje ne smiju otvoriti. Tabak je kazala da je to nepravedno u odnosu na ugostitelje.

"Mislim da nije pravedno da se casina otvaraju, a terase ne. Mi smo već tri puta poslali zamolbu Stožeru da održimo sastanak, odgovora još nema. Želimo s njima razgovarati o budućem popuštanju mjera i da se ubuduće ide jednako prema svima u ugostiteljstvu, a ne da za restorane vrijedi jedno pravilo, za kafiće drugo. Ne želimo da se rade razlike. Isto tako, dok god traju restrikcije, mi moramo imati prateće financijske mjere. Plenković je rekao da će mjere ići do kraja veljače, no to je bilo i prije rečeno.

Nama je jako važno da imamo te financijske potpore dok god su na snazi ikakve restrikcije jer svima je jasno i da kad se otvore ugostiteljski lokali, da nećemo moći normalno raditi. Ovo što je sad odlučeno, da i kafići mogu prodavati kavu za van, je samo psihološka pomoć, dok nam nije od financijske koristi. Naša udruga radi na tome da se financijske potpore produže", rekla je za Index Tabak.

Žaklina Troskot: Ispravljena je određena nepravda

Komentirajući najave premijera da će od 15. veljače ugostitelji moći prodavati kave za van, što su do sada mogli samo restorani, ali ne i kafići, Žaklina Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja, koja je i dio Nacionalne udruge ugostitelja, za Hinu je kazala da se tu nema što puno reći te da je to više psihološki efekt nego financijski.

"S ovime sada ispravljena je i određena nepravda te vjerujemo da će sada, za razliku od do sada, svi ugostitelji moći izdavati kavu za van, što još ne znamo detaljno dok se mjere ne objave i ne pročitamo. To financijski ugostiteljima neće značiti puno, ali psihološki može značiti nešto", rekla je Troskot, koja je i slastičarka i dodaje kako će i slastičarnice sada moći prodavati kavu za van.

"Više ni ne spekuliramo kada će se ugostiteljstvu u potpunosti dopustiti otvaranje i rad", kaže Troskot i naglašava kako im je sada najvažnije osigurati financije za daljnje poslovanje.

"Od vlade i dalje očekujemo da donese mjere za održavanje poslovanja jer i kada se otvorimo, nećemo imati s čime raditi, kao što nemamo ni sada. Prošle godine smo radili ukupno oko šest mjeseci i to s malim prometima, a šest ništa i bez takvih vladinih mjera teško će se spasiti poslovanje", poručila je Troskot.

Zagrebački ugostitelj Letica: Ne znam je li kava za van komedija ili tuga

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre te sekcije pri Udruzi Glas poduzetnika Vedran Jakominić te predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba (koji je i dio HOK-ovog Ceha ugostitelja) Franz Letica u prvim su komentarima najave kave za van kritični i sarkastični - "oduševljeni smo, ugostitelji su na braniku domovine".

"Oduševljeni smo da smo toliko važni da smo ostali sami na braniku domovine i da ju spasimo od ugroze. Sretan sam da možemo naše tvrtke i ekstra profite položiti na oltar domovine. Kao i do sada, ne očekujemo niti bismo prihvatili bilo kakvu pomoć. Želimo ući u povijesne knjige", kazao je Hini Jakominić, koji je i sam ugostitelj iz Rijeke, uz napomenu da je to i njegova službena izjava "pa ma kako kome ozbiljno, neozbiljno, sarkastično ili već kako zvučala".

Letica je zagrebački ugostitelj i, osim "oduševljenja tom mjerom", komentira da ne zna je li kava za van "komedija ili tuga".

Poručuje i da im to neće puno pomoći. "Ugostiteljima kojima je sada ili već dugo prihod nula kava za van neće financijski pomoći iako vjerujem da će mnogi s time krenuti da bar nešto rade", kazao je Letica.

Smatra i da vlada ima plan, odnosno predviđa da je plan vlade da s 1. travnja sve otvori, a do tada će mjere popuštati postupno - "prvo kava za van, onda terase pa restorani vani i unutra i na kraju kafići i ostali".

"Možemo to komentirati kao vremensku prognozu - za kafiće do 1. travnja će biti mjestimično oblačno, a do tada će sunce mjestimice zasjati ponekima, mislim s popuštanjem mjera", zaključio je Letica.

Glas poduzetnika: Opet vidimo dvostruke kriterije

"Drago nam je da je Vlada RH uvažila veći dio zahtjeva udruge Glas poduzetnika, ali potrebni su mnogo snažniji koraci kako bi se spasilo tisuće tvrtki i zaposlenika Vlada Republike Hrvatske danas je objavila da se od 15. veljače otvaraju teretane i fitness centri, kafićima je dopušteno prodavati kavu za van, omogućila se nastava u školama za strane jezike, a radit će i kladionice, automat klubovi i casina.

Udruga Glas poduzetnika pozdravlja otvaranje i određeno popuštanje mjera, no moramo upozoriti da to jednostavno nije dovoljno. Kao što smo istaknuli već mnogo puta, Vlada RH na neke djelatnosti jednostavno zaboravlja te ignorira njihove vapaje. Otvaranje i popuštanje mjera nije dovoljno, potrebno je poduzeti mnogo snažnije korake. Već gotovo godinu dana, event industrija, povremeni prijevoz putnika, putničke agencije i mnoge druge djelatnosti su zatvorene, ali ne samo zbog mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Vlada RH nije donijela adekvatne ekonomske mjere od samog početka pandemije, što će uzrokovati propast mnogih mikro, malih i srednjih poduzetnika. Također, naknada za fiksne troškove omogućena je za samo jedan dio poduzetnika, a potrebno je proširiti ovu mjeru i na sve ostale djelatnosti s velikim padom prometa. Bitno je istaknuti da se trenutne “mjere” odnose samo na očuvanje radnih mjesta, što je namijenjeno zaposlenicima, dok su troškovi tvrtki daleko veći.

Kreditne linije i bespovratna sredstva teško su dostupni poduzetnicima, što dodatno otežava njihovu situaciju. Mnogi poduzetnici su već založili svoju privatnu imovinu jer očekivana pomoć nikada nije stigla.

Također, moramo istaknuti da čak i kada popuštaju mjere, vidimo da ponovno postoje dvostruki kriteriji. Primjerice, dopušten je rad teretana i fitness centara, ali nije dopušten rad sportskih centara, plesnih škola i dječjih igraonica. Također je omogućen rad kockarnica, a nije omogućen rad čak ni terasa ugostiteljskih objekata. Ono što je potrebno je da Vlada RH i Nacionalni stožer civilne zaštite konačno usklade sve mjere te da ih prilagode trenutnom stanju. Od samog početka pandemije, upozoravali smo na neadekvatne mjere, dvostruke kriterije i nerazumijevanje situacije u kojoj se nalaze mikro, mali i srednji poduzetnici", objavila je udruga Glas poduzetnika.

Uskoro opširnije

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.