Reakcija Roberta Pauletića: Moja Facebook grupa nema nikakve veze s "plakatima" u Makarskoj

"NA VAŠEM portalu je 30. kolovoza 2011. objavljen tekst "U Makarskoj osvanuli plakati: Bojkotirajte sve zagrebačko, zar ne vidite da uništavaju Dalmaciju", a jedan takav "plakat" snimljen je nalijepljen na prometnom znaku. U tekstu se između ostalog navodi: "(...) Spomen "trovanja zagrebačkim slengom" vjerojatno ima veze i s nedavnom inicijativom Roberta Pauletića da se krene u bojkot Continental filma zbog "purgerske" sinkronizacije Štrumpfova".

Prvo, nije riječ ni o kakvom plakatu nego, koliko se vidi s fotografije, običnom papiru A4 na kojemu je netko nepoznat napisao nekoliko rečenica i nalijepio to na prometni znak. Problematično je koliko bi uopće takav papir trebao biti predmetom ozbiljnog novinarskog teksta.

U svakom slučaju, ograđujem se od ukupne poruke teksta na papiru A4, koji nema veze ni s mojim osobnim stavovima, ni sa stavovima naše grupe na Facebooku. Grupa isključivo razmatra problem širenja kajkavskog dijalekta i zagrebačkog slenga u crtanim filmovima i u nacionalnim medijima. Osim toga, grupa traži zaštitu hrvatskog književnog jezika, što je samo po sebi nespojivo sa svakom idejom "separatizma", kako su neki drugi portali okarakterizirali ovu pojavu!

Inače, nekoliko desetaka puta smo na stranicama naše Facebook grupe upozorili da je naš cilj isključivo zaštita književnog standarda i da kod nas nema mjesta međuregionalnom vrijeđanju i temama poput, primjerice, one notorne "Hajduk-Dinamo", te smo sve takve postove i komentare odmah u začetku "rasprave" brisali.

Napominjemo kako se deseci i stotine komentara mržnje prema Dalmatincima (i nešto manji broj komentara mržnje s druge strane, prema Zagrepčanima) nesmetano objavljuju u komentarima vašeg teksta.

Čini nam se da su ti izrazi međuregionalne mržnje daleko opasniji, ružniji i uvredljiviji od teksta na tom famoznom papiru A4. A bitne razlike nema; i u jednom i u drugom slučaju riječ je o anonimnim objavama pojedinaca motiviranim međuregionalnom nesnošljivošću. Ponavljamo, naša Facebook grupa nema nikakve veze s osobom koja je zalijepila papir A4 na prometnom znaku, dok portal ima veze s onima koji komentiraju objavljene tekstove, i ako ništa drugo trebali biste brisati komentare mržnje, kako mi radimo na stranicama naše grupe.

Napominjem da se slučaj s lijepljenjem papira A4 na prometni znak dogodio prije tjedan dana i to je, kako mi je javljeno, odmah objavljeno u lokalnim medijima. Zanimljivo da se isti slučaj na vašem portalu objavljuje tek sada, kad je u tijeku potpisivanje peticije za zaštitu hrvatskog književnog standarda na nacionalnim televizijama i u crtanim filmovima, u organizaciji naše grupe na Facebooku.


S poštovanjem,

Robert Pauletić"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.