UHLJEBISTAN

Razotkrili smo Plenkovićevog šefa HEP-a, a on se pokušava izvući na jadan način

Foto: Index/FaH/Pixsell/Goran Stanzl

FRANU BARBARIĆA, predsjednika Uprave HEP-a koji je bio osobni odabir šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, uhvatili smo u sukobu interesa, no ono što je napravio nakon upita Indexa iz kojih je bilo vidljivo da smo ga razotkrili zaista je jadno. No, krenimo redom. 

>> Otkrivamo: Plenkovićev čovjek, bogati šef HEP-a, zarađuje protuzakonito

Nedavno su, podsjetimo, Index Istrage objavile kako je Barbarić odlučio da se neće pridržavati mišljenja Povjerenstva o odlučivanju o sukobu interesa, u kojem stoji da ne može u isto vrijeme biti šef državnog HEP-a i član Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb. Barbarić je, unatoč tom obvezujućem mišljenju, dvije godine primao naknadu kao potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-istok. 

Pravio se da ne zna o čemu je riječ

Barbarića kao predsjednika Uprave HEP-a plaćamo 39.383,56 kuna, koliko mu iznosi mjesečna bruto plaća (neto plaća mu je 22.958,38 kune), a kao potpredsjednik gradske četvrti primao je mjesečno i dodatnih 4.275,25 kuna bruto (neto iznos je manji). Pročelnica gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon potvrdila nam je da Barbarić prima naknadu, a kako smo provjerili, tu naknadu Barbarić nije ni upisao u imovinsku karticu, što predstavlja još jedno kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa. 

Iz HEP-a prvo tvrdili da je sve u najboljem redu, ali...

Kada smo Barbariću uputili službeni upit iz kojeg je bilo jasno da smo ga ulovili u primanju naknade na koju nije imao pravo, pravio se da ne zna o čemu je riječ. 

"Hrvatska elektroprivreda nema ni izravne ni neizravne poveznice s poslovanjem ni djelovanjem Gradske četvrti Novi Zagreb-istok koje bi mogle uzrokovati sukob interesa (koji navodite). U tom smislu ne vidimo da bi djelovanje predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede u okviru obavljanja i vođenja poslova društva u odnosu na djelovanje kao člana u gradskom vijeću gradske četvrti (s obzirom na ovlasti i nadležnosti vijeća gradske četvrti) uzrokovalo potencijalni sukob interesa", rekli su nam iz HEP-a. 

Odmah nakon upita tražio da mu mandat stave u mirovanje

Sada smo saznali da je u isto vrijeme kada smo Barbariću poslali upit šef Uprave HEP-a od pročelnice gradskog ureda tražio da se njegov mandat stavi u mirovanje sa željom da zataška ili umanji svoje (ne)djelo. No, Barbarić, po struci pravnik, i dalje je potpredsjednik Vijeća gradske četvrti jer je potpuno zaboravio na proceduru. 

"Da, dobili smo obavijest pročelnice da je odlučio staviti mandat na mirovanje, no on je i dalje član Vijeća", otkrio nam je Milenko Arapović, predsjednik tog Vijeća. Naime, Barbarić na posljednju sjednicu vijeća nije ni došao, a nije poslao ni svog zamjenika. 

Iako je pravnik, zeznuo je proceduru 

"Tako da tu točku o mirovanju njegova mandata nismo ni stavili na dnevni red", kaže Arapović na kraju. 

Dodajmo ovome i informaciju da je Barbarić, koji obnaša dužnost šefa HDZ-a za Novi Zagreb, jučer dao javnu podršku Plenkoviću za ostanak na čelu HDZ-a. Riječ je isto tako i jednom od najbogatijih dužnosnika uopće, popis njegove imovine je impozantan. Tu su dva stana u Jelsi na otoku Hvaru. Jedan je procijenjen na gotovo 300 tisuća kuna, a drugi od gotovo 90 kvadrata na 1,2 milijuna kuna. Barbarić ima i tri stana u Zagrebu, u novozagrebačkom kvartu Središće, od čega su dva od 99 kvadrata, procijenjena na ukupno 2,6 milijuna kuna, te treći stan od 52 kvadrata procijenjen na 600 tisuća kuna.

Prebogati HDZ-ovac s kućama, vikendicama i vinogradima  

Tu je još stan u Opatiji od 58 kvadrata procijenjen na 1,5 milijuna kuna, vikendica u Desincu te dvije kuće u Zastražišću na otoku Hvaru. Jedna ima 120 kvadrata, a druga 50 kvadrata i u toj je suvlasnik s još jednom osobom. Barbarić je nasljedstvom stekao i poslovni prostor u Zagrebu od 120 kvadrata koji se procjenjuje na 2,3 milijuna kuna.

Barbarić posjeduje livade, vinograde i šume na Hvaru, čija je ukupna procijenjena vrijednost veća od 2 milijuna kuna. Na tim zemljištima je suvlasnik i prema imovinskoj kartici, do toga je došao nasljedstvom. U imovinskoj kartici spominje se ostavinska rasprava pokojne supruge. Barbarić je prijavio i štednju u više valuta od ukupno 1,1 milijun kuna.

Gotovo je sigurno da će sada biti kažnjen zbog mjesečne naknade od  4.275,25 kuna bruto, koju nije smio primati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.