Ratni član Predsjedništva BiH pisao Plenkoviću: Ovo je najveća sramota od rata

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

STJEPAN KLJUJIĆ, ratni član Predsjedništva BiH, poslao je oštro pismo premijeru Andreju Plenkoviću zbog skandala oko odlaska hrvatskog veleposlanika HDZ-ovca iz BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na proslavu dana Republike Srpske prije dva dana u Banjoj Luci. 

''Prisustvo rukovodstva HDZ-a BiH i Vašeg ambasadora 9. januara u Banjoj Luci najsramotniji je politički čin u mirovnom razdoblju. Uveličati 'proslavu' Miloradu Dodiku, koji u miru završava ono što su započeli Krajišnik i Karadžić, čin je kojeg se treba stidjeti svaki Hrvat, ma gdje se on nalazio. Istodobno, to je uvreda za sve građane u BiH'', napisao je između ostalog Kljujić.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Ovo je najsramotniji čin u mirovnom razdoblju, treba ga se stidjeti svaki Hrvat"

"Vi niste svjesni s kolikim oduševljenjem su bosanski Hrvati doživjeli Vaše ustoličenje na mjesto predsjednika Vlade RH.

Europejac, s naglašenom uljudbenosti, na koju smo mi, Hrvati, s pravom ponosni. Isto tako sa zebnjom pratimo Vašu borbu s onom provincijalnom strujom u HDZ-u Hrvatske. Imamo puno razumijevanje za Vašu taktički postupnu bitku i za poteškoće na koje nailazite zbog dobro umrežene strukture onih koji i danas, gotovo tri desetljeća kasnije, forsiraju neopravdana stajališta, zbog kojih je cio hrvatski narod pretrpio ogromnu štetu, a mi bosanski Hrvati se danas nalazimo pred istrebljenjem. 
 
I dok u historiji odnos snaga na svjetskoj političkoj pozornici nije išao u korist našeg naroda, ovo od 1990. godine rezultat je subjektivnih slabosti hrvatske politike u Zagrebu - Karađorđevo i Graz. Zagreb je nasilno preuzeo 'brigu' i nad Hrvatima BiH usprkos tome što smo imali svoje političko vodstvo, program i legitimitet koji smo dobili sjajnim rezultatima na izborima 1990. godine. Ja sam uvjerljivo pobijedio na Konvenciji u Mostaru, gdje sam ponizio sve svoje političke protivnike.

Prisustvo rukovodstva HDZ-a BiH i Vašeg ambasadora 9. januara u Banjoj Luci najsramotniji je politički čin u mirovnom razdoblju. Uveličati 'proslavu' Miloradu Dodiku, koji u miru završava ono što su započeli Krajišnik i Karadžić, čin je kojeg se treba stidjeti svaki Hrvat, ma gdje se on nalazio. Istodobno, to je uvreda za sve građane u BiH.

"Stalno trpimo štetu od političkih mongoloida, sisački biskup ljubi ruku ratnom zločincu"
 
Bilo bi neophodno da se Vi najenergičnije distancirate od ovih zbivanja. Također, stalno trpimo štetu od djelovanja pojedinih političkih mongoloida. Teško je i zamisliti da jedan biskup (onaj sisački) ljubi ruku jednom osuđenom ratnom zločincu. A kada dodamo i ono što je učinio Đakić mlađi, onda se postavlja pitanje – dokle idu te hrvatske ludosti. Međutim, Milan Pupovac je vješto iskoristio ovaj čin i poistovjetio ga s općom situacijom u Hrvatskoj.

Bosanski Hrvati su vrijedan i častan narod. Posebno su nastradali 1918. godine, zatim 1945. i najzad 1992. godine. Do sada su uvijek uspijevali da se oporave i obrane svoj životni prostor, posebno u Posavini. Međutim, danas više nema realnih izgleda za takav ishod. O njima će ostati kronike i legende koje će ih pamtiti kao vrijedne i časne ljude. Nešto slično kao o Feničanima kojih danas, također, nema.

Usprkos poteškoćama na koje nailazite, mi očekujemo Vašu energičnu reakciju i da, kao nikada ranije, jasno i glasno kažete kako oni koji su prisustvovali sramnom događaju u Banjoj Luci nemaju Vašu podršku.

Želim Vam da ustrajete u Vašoj političkoj misiji, kao i dobro zdravlje", napisao je Kljujić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.