Ranjene su ih ostavili u Avdijivki, Rusi ih ubili. Ovo su njihove posljednje poruke

Foto: EPA, X

Avdijivka je bila na prvoj crti rata između Kijeva i Moskve gotovo cijelo desetljeće. Žestoke borbe tamo su bjesnile mjesecima nakon ruske invazije prije gotovo dvije godine.

Povlačenje Ukrajinaca iz grada bilo je brzo. Kada je vojska napustila grad u subotu, donijevši Rusiji najvažniju pobjedu u posljednjih nekoliko mjeseci, to se dogodilo brzo i nemilosrdno. "Ostavite 300 ranjenih i spalite sve", naređeno je navodno jednom vojniku, piše CNN.

Nekoliko sati nakon što su ruske trupe podigle svoje zastave nad Avdijivkom, pojavila se užasna priča o nekoliko ozlijeđenih vojnika koji nisu uspjeli pobjeći, a kasnije su ubijeni kada su ruske trupe stigle do svojih položaja.

Tamošnji ukrajinski vojnici bili su dio 110. zasebne mehanizirane brigade, a zauzeli su položaj poznat kao Zenit. Dok su ruske snage napredovale kroz Avdijivku prošli tjedan, Zenit je bio pod teškim napadom.

"Cesta do Avdijivke puna je leševa Ukrajinaca"

Vojnici su očajnički pokušavali pobjeći iz ruševina grada, kaže Viktor Biliak, jedan od vojnika koji je uspio pobjeći. U objavi na Instagramu Biliak je opisao opasan put koji je bio pred njim.

"Vani se ništa ne vidi. Ovo je čisto preživljavanje. Kilometar preko polja. Gomila slijepih mačića vođena dronom. Neprijateljsko topništvo. Cesta do Avdijivke puna je leševa Ukrajinaca", napisao je.

Na kraju ga je zapovjednik preko radija obavijestio da ranjenici neće biti evakuirani. Ostalo je šest ljudi. Poruke koje su ostavljali bilo je teško pročitati, rekao je Biliak. "Njihov očaj, njihova propast. Uvijek će ostati s nama. Najhrabriji su oni koji su umrli", rekao je.

Vojnici koji su ostavljeni da umru

Među zarobljenima i opkoljenima bio je i 30-godišnji mlađi narednik i bolničar iz Dnjepropetrovske regije Ivan Žitnik, s pozivnim znakom "Django". U Avdijivki se borio gotovo dvije godine, kao i 110. brigada.

Bio je teško ozlijeđen i nije se mogao kretati.

U četvrtak je uspio kontaktirati svoju sestru Katerinu i druge članove obitelji u emotivnom videopozivu.

Katerina u pozivu pita brata: "Pa, što, oni... Nitko ne dolazi? I tvoji momci su tu s tobom ili si sam?"

Žitnik je odgovorio: "Svi su otišli, svi su se povukli. Rekli su nam da će auto doći po nas. Imam dvije slomljene noge, gelere u leđima. Ne mogu ništa..."

Rekao je da je na položaju Zenita bilo šest vojnika, od kojih četvorica, poput Žitnika, nisu mogla hodati.

Katerina odgovara: "Ne znam kako... Koga da nazovem", rekla je plačući. "Ne mogu to shvatiti. Tko će te pokupiti?"

Nitko nije došao.

"Posljednja poruka bila je u 12 sati, napisao je da će biti uhvaćen"

Ukrajinski novinari s portala Slidstvo.info kasnije su razgovarali s rođacima trojice Ukrajinaca koji su ostali ranjeni na položaju.

Katerina je za Slidstvo.info rekla: "Čekali su evakuacijsko vozilo dan i pol. A kad su shvatili da nitko ne dolazi po njih, počeli su sve dozivati. Kad me Ivan nazvao, jako ga je boljelo, dali su mu sve što im je ostalo, ali ponestajalo im je lijekova i hrane."

Kasnije u četvrtak još jedan rođak stigao je do Žitnika putem videoveze, prema Katerini.

"Moj brat je rekao da se zapovjedništvo složilo da će ih Rusi izvući jer naši neće doći do njih", rekla je Katerina. Dok su razgovarali, kaže da je video pokazao kako ruske trupe ulaze na položaj gdje su muškarci bili zarobljeni.

Još jedan od vojnika zarobljenih u Zenitu bio je Andrij Dubnicki. Njegova supruga Ljudmila rekla je za Slidstvo.info: "Razgovarali smo u 10 sati u četvrtak. Bio je ranjen u prepone, kolebao se, pokušavao se šaliti, počeo je plakati. Posljednja poruka bila je u 12 sati, napisao je da će biti uhvaćen."

"Mama, ja sam ratnik"

U petak je jedan ruski vojni bloger objavio video na kojem se vide tijela nekoliko vojnika. Vojnici na snimci su nosili amblem 1. slavenske brigade ruske vojske, koja je dva dana ranije ušla u područje Zenita južno od Avdijivke. Tekst na videu kaže da je snimljen u petak u Avdijivki u "objektu vojne jedinice". U videu se tamošnje ukrajinske trupe nazivaju nacistima i poručuje "samo vas smrt čeka na našoj zemlji".

Katerina je prepoznala tijelo svog brata po odjeći i boci s vodom koju je držao kad su ih Rusi odveli s položaja Zenit. Biliak je na snimci prepoznao Andrija Dubnickog jer je na ruci imao tetovažu u obliku križa.

"U 22:30. Pronašla sam ovaj video, prepoznala sam ga po tetovaži. Pozvan je 8. ožujka 2022. i od tada je cijelo vrijeme bio u Avdijivki... Moja kći je imala 4 mjeseca kada je mobiliziran", rekla je njegova supruga Ljudmila za Slidstvo.info.

Majka drugog vojnika došla je do istog zastrašujućeg otkrića. Georgij Pavlov, koji je djelovao pod pozivnim znakom "Panda", posljednju godinu služio je na položaju Zenit, prema riječima njegove majke Inne.

"Čekali su tri dana na evakuacijski auto", rekla je. "14. je ranjen, imao je rane od gelera. Ja sam ga molila - sine, predaj se, trebam te živog - ima malo dijete od 5 godina. Rekao je: 'Mama, ja sam ratnik'", ispričala je njegova majka Inna za Slidstvo.info.

"Voljela bih vjerovati da su živi. Jedino što sada želim je pronaći svog sina", rekla je u petak. Nekoliko sati kasnije prepoznala je tijelo svog sina na ruskoj snimci.

110. brigada rekla je za CNN da ne može provjeriti nikakve detalje incidenta i da pokušava otkriti što se dogodilo. Poznati ukrajinski vojni bloger Jurij Butusov u međuvremenu je objavio imena svih šest vojnika koji su ostali na položaju Zenit.

"Pogubili su bespomoćne, nenaoružane vojnike"

"Ovi ranjenici nisu se mogli sami kretati, a nije bilo ni evakuacijskih vozila za njihov prijevoz. Zbog potpunog okruženja Zenita nijedno vozilo za evakuaciju nije moglo proći", rekao je Butusov.

Nije poznato kako su točno vojnici umrli, ali Butusov je naveo da je ruska vojska "pogubila bespomoćne nenaoružane ranjenike, koji su bili zarobljeni i nisu se mogli kretati".

Ured glavnog tužitelja u Ukrajini priopćio je da je pokrenuta istraga o "kršenju zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji s ubojstvom s predumišljajem" u slučaju vojnika.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak 110. zasebna mehanizirana brigada rekla je da je pokušala pregovarati s ruskim snagama o evakuaciji ranjenih vojnika s položaja Zenit nakon što je potpuno okružen. "Oni su pristali evakuirati naše ranjenike i pružiti im pomoć, a zatim ih razmijeniti za druge ratne zarobljenike", stoji u priopćenju. Brigada je kasnije saznala da su njezini vojnici ubijeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.