Radnici optužuju Samsung i Panasonic za prijevare, prijetnje i brutalno iskorištavanje

Foto: 123rf

MIGRANTSKI radnici optužili su ugledne kompanije i njihove kooperante u Maleziji da su ih prevarili, potplaćivali i iskorištavali. Nesretni radnici izjavili su da su im lažno obećavali veće plaće, oduzeli im putovnice i rekli da moraju platiti velike kazne ako se žele vratiti u Nepal prije isteka njihovog ugovora. Također tvrde i da su bili prisiljeni raditi i do 14 sati, bez odgovarajućeg odmora i uz strogo ograničene pauze za WC. Da bi uopće dobili taj posao, morali su platiti naknade koje su iznosile i do 1000 funti.                            

Skandal je otkrio britanski Guardian koji je razgovarao s 30 nepalskih migranata koji su radili proizvode za Samsung i Panasonic. Neki su zaposleni direktno od tih kompanija, ali većinu su zaposlile kooperantske tvrtke za zapošljavanje radnika.

Kreće istraga

Radnicima su u Nepalu obećavali visoke plaće, a kada su stigli u Maleziju morali su raditi za niže. Prvo bi im po dolasku u zemlju ilegalno zaplijenili putovnice, a zatim bi ih upozorili da su kazne za napuštanje posla 3 do 4 mjesečne plaće. Radnik u tvornici Samsunga požalio se da smije piti vodu samo 7 minuta, i to svaka 2 sata, a radnik iz Panasonicove tvornice izjavio je da mu dopuštaju da ode na WC samo dvaput za vrijeme smjene od 12 sati. Radnici su izjavili i da moraju živjeti u teškim uvjetima, pa tako 14 ljudi mora spavati u jednoj sobi i dijeliti pokvareni toalet. Ako bi se neki od radnika požalili ili najavili da će otići kući, nadzornici bi im rekli: "Ako nećete raditi ili odete bez plaćanja, mi ćemo vas pokopati u Maleziji".

I Samsung i Panasonic najavili su da će provesti istragu navoda o zlostavljanju i obećali da će, ukoliko otkriju neke zlorabe, odmah poduzeti sve potrebne mjere da ih isprave i prekinuti suradnju s tvrkama koje krše propise. Sindikalne organizacije iz Malezije izjavile su da je zapošljavanje radnika preko posredničkih agencija uobičajena praksa za strane tvrtke, te da upravo takav sustav pogoduje iskorištavanju radnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.