Radnici fast foodova u Kaliforniji slave veliko povećanje minimalne satnice

Ilustracija: EPA

ZAPOSLENICI restorana brze hrane u Kaliforniji od sljedeće će godine imati minimalnu satnicu od 20 dolara. To će postati najviša zajamčena osnovna plaća u industriji brze hrane u SAD-u. Dosadašnja minimalna satnica je iznosila 15.50 dolara, čime je Kalifornija već bila pri vrhu. 

Za usporedbu, tipični zaposlenik restorana brze hrane u SAD-u zaradio je 13.43 dolara po satu prošle godine. Demokratski guverner Gavin Newsom potpisao je zakon okružen razdraganim radnicima i odbacio tezu da su poslovi u fast foodu namijenjeni tinejdžerima koji traže iskustvo.

Godišnja plaća veća od 40.000 dolara

"To je romantizirana verzija svijeta koji ne postoji. Imamo priliku nagraditi taj doprinos, nagraditi tu žrtvu i stabilizirati industriju", poručio je. Nova minimalna plaća stupa na snagu od travnja, a odnosi se na restorane koji imaju najmanje 60 lokala u cijeloj zemlji, piše Sky News.

Nova minimalna satnica podrazumijeva da će radnici koji rade puno radno vrijeme primati godišnju plaću od najmanje 41.600 dolara. Inače, 550.000 ljudi radi u 30.000 restorana brze hrane diljem Kalifornije. Također se osniva novo vijeće koje će moći povećati ovu satnicu za maksimalno 3.5% svake godine od sada do 2029.

Političari u Kaliforniji su se nakon ovog poteza okrenuli drugim industrijama i usvojili su prijedlog zakona koji bi postupno povećao minimalnu satnicu za zdravstvene radnike na 25 dolara po satu. U drugim sektorima savezna minimalna satnica je nepromijenjena i iznosi 7.25 dolara po satu od 2009. godine, što je 15.080 dolara godišnje za nekoga tko radi 40 sati tjedno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.