Putin žestoko reagirao kad mu je Macron spomenuo Mariupolj, evo detalja razgovora

Foto: Screenshot

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je da će granatiranje opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja prestati tek kada se ukrajinske trupe u tom gradu koje je nazvao nacionalističkim militantima, ne predaju.

Putin je to komentirao tijekom sat vremena dugog telefonskog razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u utorak navečer, stoji u priopćenju Kremlja.

No francuski dužnosnici rekli su da je ruski čelnik ipak pristao razmotriti planove za evakuaciju civila iz grada.

Dužnosnici Elizejske palače nazvali su situaciju u gradu katastrofalnom i dodali da "civilno stanovništvo mora biti zaštićeno i mora napustiti grad ako to želi". Poručili su još da stanovnici moraju imati pristup pomoći u hrani, vodi i lijekovima koji su im potrebni, prenosi BBC.

"Humanitarna situacija povezana je s opsadom grada ruskih oružanih snaga", naveli su iz ureda francuskog predsjednika. Francuska je predstavila Putinu plan za evakuaciju grada, sastavljen u suradnji s Turskom, Grčkom i nekoliko humanitarnih skupina, za koji je Putin rekao da će ga razmotriti. 

Ruski dužnosnici rekli su da je Putin rekao francuskom čelniku da "kako bi se riješila teška humanitarna situacija u ovom gradu, ukrajinski nacionalistički militanti moraju prestati pružati otpor i položiti oružje".

U priopćenju iz Kremlja se dodaje da je Putin Macronu dao "detaljne informacije o mjerama koje je ruska vojska poduzela kako bi pružila hitnu humanitarnu pomoć i osigurala sigurnu evakuaciju civila" iz opkoljenog grada na jugoistoku zemlje.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.