Psihologinji koja je tražila smještaj za curicu došla inspekcija. "Žele je ušutkati"

PROŠLOGA tjedna javnost je potresao javno objavljen vapaj Valerije Kanđere, psihologinje zaposlene u područnom uredu Zavoda za socijalni rad u Novom Zagrebu. Početkom ovog tjedna iz Ministarstva joj je stigao izvanredni upravni nadzor.

Podsjetimo, Kanđera je u ponedjeljak 25. rujna upozorila da se bliži kraj radnog vremena a da nemaju gdje s djevojčicom od šest godina koja ima autizam i koju je već odbilo smjestiti više od 30 ustanova. Tek nakon tog apela stvari su se pokrenule. Djevojčica je istog dana zbrinuta u Centru Slave Raškaj i u dobrom je stanju. Pitanje je što bi se dogodilo da Kanđera taj dan nije istupila u javnost, pogotovo jer se u Hrvatskoj često događa da se ovakvi problemi riješe tek kad sve dođe u medije.

Iako je djevojčica sad zbrinuta, u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istražuju je li psihologinja objavom apela na Facebooku prekršila pravo djeteta na privatnost, potvrdila nam je predsjednica sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić.

"Ministarstvo se bavi zastrašivanjem i ušutkavanjem"

"Sve se dogodilo prije dva ili tri dana. Ovo je poprilično diskutabilno, oni nisu došli utvrđivati nepravilnosti, nego provode izvanredni nadzor. Glavno pitanje je je li psihologinja imala suglasnost područnog ureda da nešto objavi na Facebooku. Nepisano je pravilo da se ne smije nešto objaviti u medije bez dopuštenja", kaže Dimić.

"Ona nije povrijedila pravo djeteta na privatnost, nije izašla s osobnim podacima, samo je tražila smještaj za djevojčicu", kaže Dimić i dodaje da u sindikatu nestrpljivo očekuju rezultate nadzora. Njih bi mogli čekati i do nekoliko mjeseci.

"Umjesto da se ekipa u Ministarstvu primi posla, troše novac građana za izvanredne nadzore čija je svrha zastrašivanje i ušutkivanje. Sva sreća da imamo ljude kao Valerija koji zahvaljujući svom profesionalnom vijeku bez mrlje imaju potrebu reći s čim se stručni radnici svakodnevno susreću", kaže Dimić.

Da postoje veliki problemi kod pronalaska žurnog smještaja djece iz sindikata su upozorili ministra Marina Piletića na sastanku koji se održao 20. veljače 2023. godine

Kanđera nakon objave statusa: Ne bojim se sankcija

Index je pokušao kontaktirati i psihologinju Kanđeru, ali ona danas nije odgovarala na pozive i poruke.

Dan nakon objave vapaja na Facebooku Kanđera je na Novoj TV rekla da se sankcija ne boji.

"Zapravo ne, ja sam stara garda očeličena kroz sustav, takva sam i karakterno. Mislim i da ljudi, budući da sam toliko dugo u sustavu, znaju kako radim, a onda kad znate da to radite savjesno i imate takav feedback, ne bojite se što će biti dalje.

Zapravo negdje u dubini duše svi koji su davali izjave jučer znaju da moj status nije napisan jer sam htjela biti hirovita, nego sam doista gledala u oči djetetu koje je trebalo našu pomoć", rekla je Kanđera.

Što je pisalo u statusu?

Ovo je sporni status zbog kojeg je Ministarstvo poslalo izvanredni nadzor i za koji sumnjaju na to da krši pravo djeteta:

"Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica.

Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Trideset i jedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj. Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju.

Ravnateljica jedine ustanove u Zagrebu koja je dužna  primiti dijete kroz smještaj u kriznim situacijama, izrijekom odbija prihvatiti djevojčicu. Najradosnijih očiju.

Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule. Ta meni je to već tkoznakoje izdvajanje, spašavanje! Trebalo bi biti spašavanje djeteta iz nezdrave i disfunkcionalne obitelji, a briga o djetetovoj dobrobiti i opet je samo floskula."

"Naša prekrasnica ima autizam"

"Naša prekrasnica ima autizam. I najljepši osmijeh na svijetu! Odgojiteljica i rehabilitatorica u vrtiću kažu da je najbolje dijete s autizmom kojim se bave, neagresivna je, vedra, dostupna vođenju. I ima najnježniji pogled na svijetu!

Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. To nam je dala reforma. I povećane koeficijente onima koji sjede u središnjoj službi, a ne rade izravno s korisnicima.

Evo, to je reformirano. Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa", prepričava.

"Naša curka igra se svojim prstićima, razgledava okolo i glasno se smije negdje u svom svijetu u kojem je sigurno ljepše nego u našem. U kojem joj ne možemo osigurati ne najvedriji, ne najpoticajniji nego ikakav smještaj. Opet se javljam s vapajem, molbom, traženjem!

Opet sam ogorčena na reformirani, uzaludni sustav čiji dio već dugo ne želim biti. Radno vrijeme nam je do 15:30. Kamo ćemo onda s prelijepom djevojčicom koju sudbina nije pomazila, a sustav se bahato poigrava?" napisala je psihologinja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.