LEŠ U ŠKRINJI

Psihijatar na suđenju: Smiljana Srnec je narcisoidna i latentno agresivna

Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

U NASTAVKU suđenja Smiljani Srnec optuženoj da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njeno tijelo 19 godina čuvala u zamrzivaču u obiteljskoj kući svjedočili su vještaci iz Psihijatrijske bolnice Vrapče.

Psiholog Romel Krajačić ustvrdio je da Smiljana Srnec ima nizak prag tolerancije i da je latentno agresivna.

“Optužena ima opsesivne crte. To je i sama iskazala navodeći da je kuću čistila više puta za redom”, rekao je Goran Arbanas, specijalist forenzičke psihijatrije. 

Latentno agresivna

“Kod optuženice ste konstatirali disocijalni poremećaj ličnosti. Jesu li takve osobe agresivnije?” pitala je tužiteljica Irma Bagarić.

“Agresivnost može biti jedan od simptoma disocijalnog poremećaja ličnosti, ali nije nužan. Kod tih osoba nije izraženo kajanje nego racionaliziraju svoje ponašanje”, rekao je Goran Arbanas koji je ustvrdio da je u vrijeme počinjenja ubojstva Smiljana Srnec bila ubrojiva.

“Tragali smo za simptomima duševnih bolesti, ali ih nismo našli”, rekao je Arbanas. U medicinskom kartonu Smiljane Srnec zapisano je da je povremeno koristila antidepresive i sedative od 1996. godine. 

Nije pokazivala simptome duševne bolesti

“Postoji li psihološki ili psihijatrijski profil ubojice”, pitao je branitelj Krešimir Golubić vještake.

“Ne postoji. Mi smo proučili cijeli sudski spis i vidjeli smo bilješke policije, ali ih nismo koristili”, odgovorio je Arbanas. Te su bilješke izdvojene iz spisa jer su sačinjene u vrijeme kada Smiljana Srnec nije imala odvjetnika.

“Zašto vam je za duševno stanje okrivljene bitan nalaz obdukcije?” pitao je odvjetnik.

“Zbog načina na koji je obducent opisao djelo”, rekao je odvjetnik koji očito cilja da su vještaci svoje mišljenje stvorili na temelju nalaza policije i svjedoka.

“Nitko od svjedoka nije naveo da je ona pokazivala ikakve simptome bolesti. Osnova za postavljanje dijagnoza nam je razgovor s ispitanicom, iskazi svjedoka nam to mogu eventualno potvrđivati”, odgovorio je Arbanas.

“Na temelju čega ste utvrdili da je optužena imala problema sa školovanjem?" glasilo je sljedeće pitanje.

Problemi u školi

“Svjedoci su nam rekli da je imala problema sa srednjoškolskim obrazovanjem, a to nam je i ispitanica potvrdila. Ustvrdili smo i da je lagala o razlozima promjene škole jer je mijenjala iskaz o razlozima promjene škole”, rekao je Arbanas. 

“Znate li u kojim je životnim okolnostima živjela u vrijeme kad je promijenila školu”, pitao je odvjetnik.

“Jeste li vještačili samo okrivljenu ili bilo kojeg drugog člana obitelji”, pitao je odvjetnik.

“Samo okrivljenu”, odgovorio je Arbanas. Odvjetnik ga je pitao i bi li na temelju toga što je pokojna prekinula školovanje mogao postaviti i kod nje dijagnozu disocijalni poremećaj ličnosti.

“Ne samo na temelju toga”, odgovorio je Arbanas koji je uvidom u medicinsku dokumentaciju ustvrdio da je 1996. Smiljana Srnec patila od nesanice, 2003. od depresije, a 2011. od anksioznosti.

Imala dobar odnos s Jasminom

“Je li vam okrivljenica rekla kakav je odnos imala sa sestrom?” pitao je odvjetnik.

“Rekla je da su imale dobar odnos, a da su se rjeđe viđale kada je pokojna otišla na studij u Zagreb”, rekao je Arbanas koji je iznio i da mu je Smiljana Srnec rekla da je Jasmina bila u vezi s oženjenim čovjekom, a da je ona čuvala njene tajne.

“Jeste li utvrđivali odnos s majkom Katarinom Dominić?” pitao je odvjetnik.

“Nije ga opisivala kao posebno blizak. Pričala nam je o njenim odlascima na rad u inozemstvo. Nije navodila nikakve posebne probleme”, rekao je psihijatar Arbanas. 

Otac pijan tražio novac, udario je

“Govorila nam je da je otac pio i da je znao biti nasilan te da je jednom prilikom čak i pozvala policiju zbog toga. Ona i suprug su posudili novce od njega, a on je u pijanom stanju tražio taj novac i misli da ju je čak udario”, rekao je psihijatar te dodao da je Smiljana rekla da joj je otac bio podrška kada je doznala da je trudna.

“Konstatirali ste da je narcistična i da vam nije rekla ni jednu svoju manu. Međutim u spisu nije tako”, rekao je odvjetnik. U spisu stoji da je kao svoju manu navela da se brzo umara i da nakon posla mora leći jer je inače živčana.

“Utvrdili ste narcisoidnost i disocijalni poremećaj. Koja je učestalost tih poremećaja”, pitao je odvjetnik.

“Ne može se iskazati učestalost kombinacije tih poremećaja”, odgovorio je Arbanas.

“Prema kome Smiljana Srnec nije bila empatična”, pitao je odvjetnik.

“Prema onima koje je povrijedila, na primjer kada je osuđena za djelo lažne prijave”, odgovorio je Arbanas. 

“Ali u tome nije bilo konkretnih počinitelja”, rekao je odvjetnik.

“Rekla je da se radi o dvojici Roma, ali nije rekla da ih poznaje”, odgovorio je psihijatar na što je odvjetnik ustvrdio da tu nije ni imala za kim žaliti jer te osobe nisu ni postojale pa nije ni mogla pokazivati empatiju.

Ne mogu obrani dati testove 

“Je li Smiljana Srnec opasna”, pitao je odvjetnik.

“Osobe s disocijalnim poremećajem ličnosti češće čine kaznena djela”, odgovorio mu je Arbanas. 

“Zašto testovi nisu dio spisa?” pitao je odvjetnik.

“Jer se to protivi pravilima Psihološke komore, ja vam ih ne mogu dati, osim ako mi sud to naredi”, rekao je psiholog Romel Krajačić.

“Ali možete reći da je narcisoidna”, dobacio je odvjetnik. 

“Je li na rezultate testova moglo utjecati da je dovedena iz zatvora, da nije imala novca, higijenske potrepštine”, pitao je odvjetnik.

“To ne utječe na rezultate testova, oni mjere stabilne crte ličnosti”, odgovorio je psiholog Krajačić.

“Koliko možete biti sigurni da je te crte ličnosti imala i prije 20 godina”, pitao je odvjetnik.

“Vrlo siguran”, odgovorio je vještak. 

“Ukoliko bi se promijenila strategija obrane i ako bi optužena iznijela svoju obranu, biste li mogli dopuniti svoj nalaz”, pitao je sudac vještake.

“Mogli bismo jer nam ona nije rekla ništa o svojoj obrani”, odgovorio je Arbanas.

Suđenje se nastavlja 7. studenog. Dotad bi Vrhovni sud trebao odlučiti o žalbi obrane na pritvaranje Smiljane Srnec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.