GRUPNO SILOVANJE KOD ZADRA

Prvo ju je silovalo sedam mladića, a onda je isto napravilo pravosuđe

Foto: Index/Pixsell/Dino Stanin/123rf

SEDMORICA osumnjičenih za grupno silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra koje se, prema kaznenoj prijavi policije, odvijalo u više navrata tijekom godine dana, pušteni su da se brane sa slobode iako bi, prema navodima stručnjaka, mogli utjecati jedni na druge i dogovarati iskaze.

>> Sudac reagirao na još jedan Indexov članak o grupnom silovanju

Odluku o puštanju na slobodu donio je sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković, a njegov postupak komentirali su nam profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar, odvjetnik Antonio Volarević te aktivistice Jelena Veljača i Sanja Sarnavka. Naši sugovornici jednoglasno i oštro osuđuju skandaloznu odluku suca Markovića.

>> Nazvali smo suca koji je na slobodu pustio 7 osumnjičenih za grupno silovanje

>> Sud je poslao jasnu poruku silovanoj tinejdžerici: Nebitna si

Policija u kaznenoj prijavi navodi da su neka od silovanja snimali mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su tinejdžericu kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko, koji ju je pretukao u nekoliko navrata.

Sudac Marković danas je za Index izjavio kako smatra da je donio ispravnu odluku da ih pusti da se brane sa slobode. Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković za sve je okrivio - medije.

>> Glasnogovornik suda u Zadru o grupnom silovanju: "Nepotrebno se dižu tenzije"

Glasnogovornik suda okrivio medije za dizanje tenzija

"Percepcija javnosti je vođena bombastičnim naslovima u novinarima, zbog što veće čitanosti, a ne onoga što se stvarno dogodilo. Često se tenzije nepotrebno dižu", rekao je glasnogovornik suda o slučaju sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje 15-godišnje tinejdžerice.

Kregar: Takva odluka suca dovodi u pitanje našu građansku inteligenciju

Josip Kregar, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta, smatra da je takva odluka suca krajnje nepovoljna te da dovodi u pitanje građansku inteligenciju.

"Kazneno pravo određuje kazneno djelo prema stupnju društvene opasnosti, sudovi moraju voditi računa o tome kakav je u javnosti učinak njihovih odluka. Sudovi su iskrivili institut jamčevine i pritvora dopuštajući da u evidentnim slučajevima mogućeg utjecaja na svjedoke puste počinitelje na slobodu", rekao je za Index Josip Kregar.

Navodi kako u zadarskom slučaju sve to dolazi do jasnog izražaja.

"Radi se o krajnje brutalnom činu, o izazivanju inače strpljive javnosti, o krajnje nepedagoškom gestu koji sprječava da se itko boji da će jedan put, ma što god učinio, biti i pritvoren. Zato ocjenjujem društveni efekt takve odluke, on je krajnje nepovoljan, izaziva javnost i dovodi u pitanje našu građansku inteligenciju", istaknuo je Kregar.

Odvjetnik Volarević: Pušteni na slobodu mogu utjecati na svjedoke i jedni na druge

Odvjetnik Antonio Volarević je u razgovoru za Index rekao da mu nisu poznati detalji slučaja, ali ako je, kaže, točno da postoji osnova sumnje da je više osoba na štetu djeteta počinilo kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju, da doista zvuči nevjerojatno i nesukladno njemu poznatoj praksi da im sud nije odredio istražni zatvor.

"Naime, uvijek postoji osnova za određivanje istražnog zatvora kada postoji opasnost da bi sudionici mogli uništiti ili sakriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili da će ometati postupak utjecajem na svjedoke ili bi mogli utjecati međusobno jedni na druge. S obzirom na težinu i dugotrajnost mogućeg kaznenog djela te broj sudionika moram priznati da sam iskreno iznenađen odlukom suda. Osobno smatram da se kao društvo moramo zalagati za snažniju zaštitu djece i žena u svim, a posebno ovakvim slučajevima", istaknuo je Volarević.

Jelena Veljača, pokretačica inicijative Spasime, za Index je rekla kako je zgrožena ovakvom odlukom suda i da inicijativa Spasime zajedno s Platformom za reproduktivna prava, Ženskom sobom i Zakladom SOLIDARNA traži hitan stegovni postupak protiv suca Markovića te hitno premještanje slučaja sa suda u Zadru na neki drugi sud.

>>Traži se hitan postupak protiv suca koji je na slobodu pustio osumnjičene silovatelje

Jelena Veljača: Ovo je poruka osumnjičenima: "Odite doma mami na palačinke nakon što ste godinu dana silovali maloljetnicu"

"Zgrožena sam kao što mi se čini da bi bio svatko s ikakvom dozom empatije i zdravog razuma. Kao što sam zgrožena djelom za koje se sedmorica sumnjiče, tako sam zgrožena i odlukom suca, kao i izjavom glasnogovornika suda Hrvoja Viskovića. To je degutantno, dolazi od strane muškarca koji dolazi s pozicije moći i prebacuje krivnju na medije, govori da nema nikakvih naznaka da bi se djelo moglo ponoviti, a ponavljalo se tijekom godine dana, djelo je posebno gnjusno, u svakom slučaju radi se o maloj sredini gdje se svi znaju, ona ide u školu s nekima od osumnjičenih, izvan svake pameti je da se oni brane sa slobode", rekla je Veljača za Index.

Navodi kako je dužnost medija i udruga da ukažu na poruku koju šalje sudac Marković.

"Ovo je poruka osumnjičenima, odite doma mami na palačinke nakon što ste godinu dana silovali maloljetnicu", istaknula je Veljača.

Poruka koju šalje sud je, kaže, važna i trebala bi biti na strani žrtve. Treba, ističe, govoriti da se strogo osuđuje svaka vrsta sumnje na počinjenje kaznenog djela.

"No ova poruka glasi neka tatini sinovi rade što hoće, a i rade već 25 godina. Ne smijemo zaboraviti da je Zadar grad slučaj i da je to nasljeđe HDZ-ove vladavine, koja je prešutno glorificirala nasilje svih kategorija, i mi se čudimo što djeca to rade. U našem društvu je nasilje prihvatljivo, glamurozno, ti roditelji osumnjičenih su prosvjedovali zbog privođenja njihovih sinova. Nevjerojatno je da živimo u svijetu gdje rodbina ima nešto protiv privođenja članova obitelji ako su osumnjičeni za takva kaznena djela", kazala je Veljača ističući kako se ovo suđenje treba maknuti iz Zadra.

Veljača: Zadru je potrebna posebna pažnja

Također je navela kako je Zadru potrebna posebna pažnja te da je riječ o mikrosredini kojoj treba psihološka pomoć.

"14.6. je premijer Plenković došao s ključevima skloništa za sigurnu kuću u Zadru, obećao nam je istu, no cijeli Zadar treba sigurnu kuću, a oni je još nemaju", istaknula je Veljača.

Razgovarali smo i sa Sanjom Sarnavkom, dugogodišnjom aktivistica za prava zlostavljanih žena.

"Ovakva odluka suda je definitivno silovanje pravosuđa i daljnja viktimizacija maloljetne žrtve. Postoje samo dva moguća objašnjenja zašto je sudac donio odluku da ih pusti na slobodu. Ili on smatra da to grupno silovanje nije baš nešto i da je sigurno žrtva tome pridonijela, a drugo je objašnjenje da je sudac korumpiran ili se toliko boji obitelji osumnjičenih koji su protestirali kad su im sinovi privedeni. Trećeg objašnjenja nema", navodi Sarnavka.

Sarnavka: Zadarski sud se mora izuzeti

Navodi kako je mjesto u kojem tinejdžerica živi maleno i da je nužno da se izuzme zadarski sud.

"Nešto jako smrdi na tom zadarskom sudu, imali smo slučaj s Daruvarcem. Državno sudbeno vijeće treba to istražiti, ministar Bošnjaković treba reagirati, strašno je da mediji moraju reagirati da bi suci snosili bar minorne posljedice. Vidjela sam kad je Hrvatska odvjetnička komora vodila slučaj protiv odvjetnika pod sumnjom da je nešto zgriješio, to je bio ozbiljan proces, a sucima se ništa ne događa. Kako ih možemo doživljavati kao neovisne?" rekla je Sarnavka.

Za kraj je navela kako je kontaktirala Centar za socijalni sud u Zadru i rekla da prenesu obitelji kako će im fond za pomoć zlostavljanim ženama pomoći te im dati novac za zastupanje djevojke i platiti put djevojci da dođe u Zagreb u Žensku sobu gdje će dobiti psihološku pomoć.

"Pravnica je rekla da će im prenijeti, ta bi djevojka na neko vrijeme trebala izaći iz te sredine da ne gleda te primitivce oko sebe, da malo očvrsne", rekla je za Index Sanja Sarnavka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.