Prva hrvatska neurokirurginja za Index: Ostajem u Hrvatskoj, život vani nije lagan kako svi misle

Foto: Nikolina Sesar/Privatan album, KBC Sestre milosrdnice

HRVATSKA je ovog tjedna dobila prvu neurokirurginju u povijesti zemlje. Mlada liječnica Nikolina Sesar završila je specijalizaciju iz neurokirurgije u KBC Sestre milosrdnice u timu profesora Krešimira Rotima, o čijem smo radu već pisali.

Riječ je o bolnici čija Klinika za neurokirurgiju postiže izvanredne rezultate u ovoj grani medicine. Tim od 8 vrsnih neurokirurga i 10 specijalizanata rade operacije koje se izvode samo u nekim zemljama svijeta. A mi imamo sreću da se jedna takva izvodi upravo kod nas i to uspješno već dvije godine. Riječ je o operaciji tumora na mozgu u potpuno budnom stanju, tzv. "awake" operaciji, nakon koje se pacijent znatno brže oporavlja, a rizik da će ostati nepokretan ili izgubiti mogućnost govora se svodi na minimum.

Doktorica Sesar članica je tog uspješnog tima već sedam godina i zbog rada i iskustva kojeg je tamo stekla ne pomišlja na odlazak u neku svjetsku kliniku, a u razgovoru za Index otkrila je  kakvi su joj planovi i kako se osjećala kad je doznala da je ona prva žena koja je u Hrvatskoj počela specijalizaciju iz neurokirurgije.



"U KBC Sestre milosrdnice radim od 2009. godine u timu profesora Krešimira Rotima, koji mi je ujedno i mentor. Imam normalno redovno radno vrijeme te jednom tjedno dežuram u bolnici 24 sata. U toku rada treba konstantno učiti i doma kako bi specijalizacija bila kvalitetnija. Treba iskoristiti svaku mogućnost koja nam se pruža za dodatno učenje.


To što sam ja prva neurokirurginja u zemlji ne bi trebala biti nikakva spektakularna senzacija, već potpuno normalna stvar. Ne razumijem toliki interes medija, premda se zahvaljujem svima na velikoj podršci i pozitivnim komentarima", rekla je doktorica Sesar.

"Iznenadila sam se kad sam saznala da sam prva žena na specijalizaciji iz neurokirurgije"

Priznala je kako ju je nemalo iznenadila spoznaja da prije nje, specijalizaciju iz ovog područja medicine, nije počela niti jedna žena, već je to bila isključivo specijalizacija na koju su išli muškarci.

"Iznenadilo me kad sam prije skoro sedam godina saznala da sam prva žena koja će početi specijalizaciju iz neurokirurgije. Međutim to nije utjecalo na moju odluku. Tijekom specijalizacije sam posjetila nekoliko klinika po Europi i prisustvovala brojnim internacionalnim tečajevima i simpozijima. Najviše vremena provela sam u Francuskoj. Ondje sam osam mjeseci radila i dežurala u jednoj velikoj bolnici, odnosno sveučilišnoj Klinici za neurokirurgiju", rekla je dr. Sesar, koja nam je pritom usporedila njihov način rada s ovim u Hrvatskoj.

Istaknula je kako se operacije vani izvode profesionalno, ali bez dodatnog angažmana liječnika oko pacijenta. Za razliku od inozemstva, ovdje u Hrvatskoj se, kaže, liječnici toliko posvete pacijentu, ne samo što izvode operacije na najvišem svjetskom nivou, već pacijenta dobro upoznaju prije operacije, znaju sve o njemu i pacijentu se time dodatno stvara osjećaj sigurnosti da je u dobrim rukama.

Osvrnula se pritom i na život u inozemstvu i zaključila da ne bi napustila Hrvatsku unatoč nekim većim pogodnostima.



"Naša neurokirurgija je na svjetskom nivou"

"Život vani nije toliko lagan kao što to neki misle. Plaće jesu veće, ali pitanje je isplati li se. Iz moje osobne situacije, ne bih se odlučila trajno napustiti Hrvatsku, ali sam uvijek spremna otići u inozemstvo vidjeti kako drugi rade i naučiti nešto novo te implementirati to kod nas.

Naša neurokirurgija je na vrhunskom nivou, ide u korak s najboljim svjetskim klinikama. Organizacija posla je dobra, izvrsno surađujemo i s ostalim specijalnostima, anesteziologijom, neuroradiologijom, neurologijom, a imamo i odličnu suradnju s medicinskim sestrama. Bolesnici se osjećaju ugodno i vrlo često dobivamo pohvale od njih, a to nam je važno", kazala je dr. Sesar.

Na pitanje je li dosad mogla samostalno izvoditi operacije, kazala je da je, ali obavezno uz nadzor specijalista.

"S prof. Rotimom i članovima njegovog tima, sudjelovala sam u brojnim operacijama koje su trajale i po 10 i više sati, ali tako dugotrajne operacije su ipak iznimka. Prosječna operacija mozga traje oko pet sati. Imam puno strpljenja i dok operiram ne razmišljam ni o čemu drugom", kazala je dr. Sesar.


Na pitanje kako se odlučila za to područje medicine, rekla je kako je to bila instinktivna odluka, koja se, kako je kazala, ispostavila izrazito dobrom odlukom.

Uz to što joj je neurokirurgija velika ljubav, ova mlada liječnica govori i nekoliko stranih jezika, a sve je kaže, naučila spontano.

"Sve sam jezike naučila spontano, stjecajem životnih okolnosti, u djetinjstvu, kroz studentska putovanja i tijekom edukacije u inozemstvu, a za moj uspjeh najvažnija mi je podrška mog supruga Vedrana, moje obitelji i prijatelja. Puno ljudi mi pomaže u svemu što sam postigla tako da je ovo i njihov uspjeh", zaključila je doktorica Sesar, o čijim ćemo uspjesima još zasigurno imati prilike čuti.







 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.