Prošlo je 25 godina od početka ratne opsade Sarajeva u kojoj je ubijeno 1600 djece

Screenshot Youtube

PRIJE dvadeset i pet godina počela je opsada Sarajeva koja je trajala od travnja 1992. godine sve do kraja veljače 1996. godine, podsjećaju mediji u Bosni i Hercegovini.

Masovni proturatni prosvjedi organizirani su 5. travnja 1992. godine pred sjedištem parlamenta tadašnje SR BiH, a tijekom tog okupljanja s položaja paravojnih postrojbi bosanskih Srba na građane je otvorena vatra, pri čemu su ubijene dvije žene.

Suada i Olga

Na mostu preko Miljacke, koji je tada nosio naziv Vrbanja, ustrijeljene su Suada Dilberović (24), studentica medicine iz Dubrovnika i službenica Olga Sučić (34), majka dvoje djece.

One su bile dio kolone prosvjednika koja je iz središta Sarajeva krenula ka naselju Grbavica, koje je od provedbe referenduma o neovisnosti Bosne i Hercegovine 1. ožujka praktično bilo odsječeno jer su tamo postavljene srpske barikade, a svaki prolazak strogo kontroliran.

Most na kojemu su pale prve žrtve opsade Sarajeva danas nosi ime "Suada i Olga".

Poginulo 1600 djece


Nakon petotravanjskih prosvjeda svi pravci iz Sarajeva su presječeni i izlazak iz grada postao je nemoguć a nešto kasnije počeli su otvoreni sukobi koji su kulminirali 1. i 2. svibnja, kada su tadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe pokušale presjeći grad na dva dijela.

Tijekom opsade Sarajeva koja je potrajala 1425 dana u tom gradu poginulo je više od 11,5 tisuća njegovih stanovnika od čega je bilo 1600 djece.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.