Profesorica koja je skrivila ranjavanje satnika Pavkovića osuđena na uvjetnu kaznu

PROFESORICA Bernardina Petrović osuđena je danas na Prekršajnom sudu u Zagrebu na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana jer je skrivila prometnu nesreću u kojoj je teško stradao satnik Hrvatske vojske Marko Pavković.

45-godišnja profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u ožujku ove godine je, vozeći pod utjecajem od čak 1,97 promila alkohola u krvi, svojim automobilom na Aveniji Većeslava Holjevca naletjela na satnika Pavkovića, koji je stajao uz svoje vozilo propisno označeno sa četiri upaljena žmigavca, spremajući se promijeniti probušenu gumu. Petrović je izgubila kontrolu nad svojim automobilom, udarila u Pavkovića i prikliještila ga uz njegov automobil, a zbog težine ozljeda satniku su amputirane obje potkoljenice.

Pavković sucu: Blago je kaznite, bilo bi mi teško da ode u zatvor!

No ono što je, kako prenosi Večernji list, najneobičnije u cijeloj ovoj priči, jest činjenica da je satnik Pavković suca Marijana Bertalaniča iskreno zamolio da blago kazni Bernardinu. "Jako mi puno znači, viđamo se, puno razgovaramo, svaki vikend mi dolazi u posjet, skuha mi ručak. Bilo bi mi teško da ode u zatvor", objasnio je sucu Pavković, podsjetivši i da žena koja je skrivila njegovu invalidnost, a koju on u svojoj nesebičnoj humanosti zove "prijateljicom", ima dvoje male djece.

Ništa manje neobično nije danas bilo ni ponašanje okrivljene. U sudnici, koja uglavnom vidi i čuje samo negiranja krivnje, česte lažne isprike i hinjeno pokajništvo, izrečeno isključivo u nastojanju da se postigne manja kazna, okrivljena Petrović je, na pitanje prekršajnog suca smatra li se krivom, odgovorila pozitivno. "Da. Smatram se krivom i preuzimam punu odgovornost za ono što se dogodilo. Želim reći da mi je jako žao što sam satniku Pavkoviću nanijela emocionalne i tjelesne ozljede. On zna koliko mi je žao zbog svega što se dogodilo...", rekla je profesorica pred sucem, jedva susprežući suze.

Iako je tužiteljstvo zbog okolnosti nesreće, težine žrtvinih ozljeda i činjenice da je okrivljena bila pod jakim utjecajem alkohola tražilo kaznu u visini od godinu i pol dana zatvora, Petrović je kažnjena uvjetnom kaznom od godinu dana zatvora, uz rok kušnje od tri godine, a oduzeta joj je i vozačka dozvola na 20 mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.