Profesorica koja je prva kritizirala Lex objasnila Indexu: "Nagodba se ne može donijeti bez stalnog vijeća"

Foto: Pixsell/Davor Puklavec, Hina, Index

IZVANREDNOJ upravi Agrokora ostalo je premalo vremena za formiranje stalnog vijeća koje treba donijeti nagodbu. Barem je tako odluku Visokog trgovačkog suda kojim su poništene postojeći prijedlozi grupa za stalno vjerovničko vijeće interpretirao Franck, upozorivši da se uz rok od 90 dana neće uhvatiti 10. srpnja - što je krajnji datum za postizanje nagodbe.

>>PROFESORICA S PRAVA OBJASNILA "Ovo je 11 razloga zbog kojih Lex Todorić ne smije proći"


>>VELIKI INTERVJU Profesorica koja je prva upozoravala na Lex Agrokor: "Vlada je stvorila kaos"

Franck smatra da bi bilo nezakonito donijeti nagodbu bez formiranja stalnog vijeća, koje se nije uspjelo formirati ni godinu dana nakon vladinog preuzimanja Todorićeve kompanije, dok iz krugova bliskih vladi i Agrokoru tumače da je to moguće. No nije Franck jedini koji tako misli, s njima se slaže dio dobavljača i analitičara, dok istovremeno iz Agrokora plasiraju neslužbene informacije kako je to posve u redu.

Za komentar smo zamolili profesoricu s Pravnog fakulteta, Jasnicu Garašić, koja je prva upozorila kakve sve štetne posljedice može izazvati Lex Agrokor i pozvala zastupnike da ne glasaju za njega.

Garašić: Nagodba se ne bi smjela donijeti s privremenim vijećem
 
"Smatram da se nagodba u postupku izvanredne uprave ne bi smjela donijeti s privremenim vjerovničkim vijećem, jer je ono doista trebalo biti privremeno, kako mu i naziv kaže. Nakon što su utvrđene tražbine vjerovnika, potrebno je formirati vjerovničko vijeće i jedino bi uz njegovu podršku mogla biti donesena nagodba", kratko je komentirala za Index.

Osnovna je razlika između privremenog i stalnog vijeća - u tome što privremeno vjerovničko vijeće bira osobno povjerenik, tako je postojeće odabrao Ante Ramljak, a stalno vijeće biraju vjerovnici. Zakon kaže da privremeno vijeće ima sve ovlasti dok se ne izabere stalno.

VTS srušio Ramljakovu podjelu na pet grupa vjerovnika

Visoki trgovački sud (VTS) srušio je Ramljakovu podjelu na pet grupa koju je Peruško kasnije preuzeo. Prema toj podjeli vjerovničko vijeće imalo bi samo pet članova mada zakon dozvoljava devet. Roll-up kreditori zapravo su povjereniku ograničili pravo da samostalno bira skupine, jer se obavezao da će ih birati u konzultacijama s njima i AlixPartnersom. Zahvaljujući tome, roll-up kreditori (Knighthead, Zaba itd) dobili su posebnu skupinu.

Izglasa li se nagodba bez sastavljanja stalnog vijeća, uz privremeno vijeće koje je kompromitirano prozivkama za netransparentnost, pogodovanje i nelegitimnost jer predstavlja osobni odabir jedne osobe, Hrvatska će se drastično izložiti sudskim postupcima za naknadu štete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.