Profesor o Trumpu: To su govorili i bivši predsjednici, EU mora više ulagati u obranu

Foto: EPA

O predsjedničkoj utrci između Donalda Trumpa i Joea Bidena za HRT je govorio profesor Goran Bandov, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

Bandov se slaže s mišljenjem da zasad "voda ide na mlin" Donaldu Trumpu.

"Trump dominira u kampanji"

"Tako se nekako i čini, barem što se tiče republikanskog tabora. Bivši predsjednik Trump na neki način je uspio doslovno pomesti gotovo sve svoje protukandidate. Vidimo da u ovom trenutku u svim tim predizbornim anketama dominira. Svi analitičari govore o njemu kao osobi koja će se suprotstaviti predsjedniku Bidenu na konačnim izborima za američkog predsjednika ove godine.

Najviše ga može zaustaviti pitanje cijelog niza optužnica. Ovdje je nekoliko njih navedeno, ali brojka tih optužnica je značajno veća. Nešto se od toga sigurno može pojaviti i nešto od toga sigurno može biti i protiv njegovog interesa. U konačnici, da budu presude onakve kakve njemu neće odgovarati, što može na neki način ugroziti određenu biračku potporu. No moram reći i da te optužnice njemu daju dodatnu snagu, pokazuju da je on isto i žrtva. Optužnice mu s jedne strane otežavaju, s druge strane ga i profiliraju kao žrtvu, što mu opet osigurava dodatnu potporu", istaknuo je Bandov.

"Zapaljiva retorika"

Ono što je Trumpu vrlo važna tema je funkcioniranje NATO-a. Ima vrlo zapaljivu retoriku i doslovce kaže da one koji ne ispunjavaju financijske obveze prema NATO-u NATO neće braniti.

"To nije pitanje NATO-a, nego je to pitanje financija, pitanje novca. To je pitanje njegovih birača, barem to Donald Trump misli. Osjetljivi su na pitanje novca, na to što SAD, barem to tako vide njegovi birači, a u konačnici očigledno i sam Donald Trump, financira sigurnost Europe, drugih partnera unutar tog sustava NATO-a. I to je nešto gdje je Donald Trump ocijenio da može pucati vrlo snažno", rekao je Bandov.

Dodao je kako Trump ima unikatan način komuniciranja, potpuno drugačiji od onog što je uobičajeno u visokoj politici i to se mora ukalkulirati.

"Nisam potpuno siguran da bi on tako mogao uopće djelovati. Dapače, prilično sam uvjeren da on tako ne bi mogao djelovati čak kada bi on to tako i htio. Postoje neke obveze unutar NATO saveza, potpuno su jasno definirane, ali vidimo da već i sada cijeli niz članica razmišlja što bi to zapravo značilo. Ako bivši predsjednik Trump ponovo bude postao predsjednik, kako spasiti NATO", objasnio je Bandov.

"Europa mora više ulagati"

Trump je u svome mandatu, kada je bio predsjednik, konstantno pokušavao nametnuti upravo pitanje 2% izdvajanja bruto domaćeg proizvoda svake članice NATO saveza.

"To je govorio i cijeli niz drugih predsjednika prije predsjednika Trumpa. Primjerice, Obama je to konstantno također ponavljao, ali na ugodniji način. U ovoj situaciji nije samo pitanje predsjednika Trumpa i onoga što kandidat trenutno govori nego ono što  se zapravo događa u svijetu. Na neki način shvaćamo da je to realnost, da Europa mora puno ozbiljnije shvatiti pitanje sigurnosti i puno više ulagati u tom području", naglasio je Bandov.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.