Stižu rezultati izbora u Moldaviji, proruska stranka se nije smjela natjecati

Foto: EPA

STRANKA proeuropske moldavske predsjednice prva je na lokalnim izborima u stotinama gradova održanima tijekom vikenda, ali nije osvojila dužnosti gradonačelnika u najvećim gradovima, uključujući prijestolnicu Kišinjev, po preliminarnim rezultatima izbora objavljenima danas.

Nedjeljni izbori na kojima se biralo 12.000 lokalnih dužnosnika, uključujući gradonačelnika Kišinjeva, bili su test za proeuropsku politiku predsjednice Maije Sandu, a pratile su ih optužbe da se u njih miješala Rusija, što Moskva niječe. Sanduina vladajuća Stranka akcije i solidarnosti (PAS) osvojila je više od 40 posto glasova za gradonačelnike, gradske vijećnike te okružna i seoska vijeća.

Osvojila je dužnosti gradonačelnika u prvom krugu glasanja u 240 od 898 sela i gradova. Te pobjede bile su većinom u ruralnim područjima i njezini kandidati nisu osvojili kontrolu u velikim gradovima. U glavnom gradu, sadašnji gradonačelnik Ion Cebal rekao je danas da je porazio Lilian Carp iz PAS-a, tijesno izbjegavši drugi krug s 50.62 posto osvojenih glasova, po preliminarnim rezultatima.

Sandu optužila Rusiju za kupnju glasova

Kad je riječ o drugim gradovima, utrka za gradonačelnika Baltija ide u drugi krug, u Cahulu će gradonačelnik biti neovisni kandidat, a u Orheiju je neovisni kandidat povezan s odbjeglim poslovnim čovjekom Ilanom Shorom osvojio prvi krug. 

Sandu je uoči izbora optužila Rusiju da je "kupovala" glasove uloživši pet milijuna američkih dolara u "kriminalne skupine" povezane sa Shorom, koji živi u inozemstvu i osuđen je u odsutnosti zbog svoje uloge u bankovnoj prevari. Proruska politička stranka povezana sa Shorom nije smjela sudjelovati na izborima iz sigurnosnih razloga.

Ministar infrastrukture Andrei Spinu, potpredsjednik PAS-a, rekao je da je glavna poruka izbora da je "proeuropska struja sigurno pobijedila širom zemlje". To su bili posljednji izbori u Moldaviji prije predsjedničkih izbora u studenom sljedeće godine. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.