Produljen pritvor američkom pastoru optuženom za terorizam u Turskoj, mogao bi dobiti 35 godina zatvora

Foto: EPA

TURSKI je sud u srijedu odlučio zadržati američkog pastora Andrewa Brunsona u pritvoru zbog optužbi za terorizam i špijunažu, prenosi turska televizija TRT.

Andrew Brunson uhićen je 2016. nakon propalog pokušaja vojnog udara frakcije turske vojske. Tereti ga se za povezanost s pokretom Fethullaha Gulena, islamskog propovjednika kojeg Ankara optužuje za pokušaj udara, a koji se trenutno nalazi u progonstvu u SAD-u. 

Brunsona se povezuje i sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom. 

Prije trećeg saslušanja u srijedu, njegov odvjetnik Ismail Cem Halavurt izjavio je kako će zatražiti njegovo oslobođenje. Smatra kako je pritvor, koji traje više od dvije godine, ilegalan te kako ne postoje dokazi za optužbe.

Tužiteljstvo traži kaznu zatvora od 35 godina

Brunson je u Turskoj živio više od 20 godina te je služio u crkvi u Izmiru, a odbacio je sve optužbe za koje ga se tereti.

Tužiteljstvo Visokog kaznenog suda u Izmiru traži kaznu od 35 godina zatvora.

Nakon početka suđenja u travnju, predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je kako vjeruje ''da je Brunson pritvoren bez ikakvog razloga". 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle je godine rekao kako vjeruje da je slučaj američkog pastora povezan s turskim zahtjevom za izručenje Fethullaha Gulena, koji živi u Pennsylvaniji. SAD pak tvrdi kako Turska nije ponudila dovoljno dokaza za izručenje.

TRT je izvijestio kako je na sudu u srijedu svjedočio nepoznati svjedok inicijala L.A. koji je pastora Brunsona poznavao gotovo deset godina.

Rekao je sudu kako je Brunson bio u bliskom kontaktu s članovima terorističke organizacije PKK. 

Brunson je pak svjedoka zamolio da promjeni svoj iskaz te da se "pokaje", tvrdi TRT.

Svjedok tvrdi i kako su se u crkvi u Izmiru održavali tajni sastanci.

"U kutijama su bile brošure PKK-a i karta Kurdistana koji ta skupina želi uspostaviti", kazao je svjedok.

L.A. je sudu rekao i kako su se u crkvi nalazila sjedala na kojima je stajao natpis "Turci ovdje ne smiju sjesti ", izvještava TRT. 

Turski list Hurriyet Daily News javlja kako je sljedeće saslušanje zakazano za 12. listopada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.