PROCJENJUJE SE ŠTETA U Ninu i dalje nema vode, potopljene na stotine objekata

Foto: Dino Stanin/Pixsell

NAKON jakog nevremena i poplava Zadar utvrđuje štetu. Kiša kakva se u tom gradu ne pamti od 1986. poplavila je brojne prometnice i objekte. Vatrogasci i službe koje mogu pomoći daju sve od sebe. Nakon što je bila zamućena, voda se sada može upotrebljavati za piće, a škole i vrtići rade. I bolnica ponovno redovito radi, sva je voda ispumpana.

Vodovod Zadar potvrdio je na temelju monitoringa koje provode laboratorij Vodovoda i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije da je voda u cijelom vodoopskrbnom sustavu Vodovoda zdravstveno ispravna. Promet je na području Zadra normaliziran, ceste su otvorene, osim spojne ceste za luku Gaženica iz smjera Ulice braće Perica jer je u tijeku sanacija te Šestinski prilaz, gdje još ima podzemne vode, javlja HRT.

Počelo se i s prikupljanjem prijava o nastalim štetama izazvanim nevremenom na području Grada Zadra pa će sve nadležne gradske službe biti na terenu i obilaziti javne objekte. Također, sve gradske ustanove i poduzeća ubrzano rade na utvrđivanju i sanaciji nastalih šteta. Formiran je i poseban ured, na adresi Narodni trg 1, soba br. 4, koji će raditi od 8 do 20 sati svakog dana, uključujući subotu i nedjelju, i u kojem će građani i pravne osobe moći preuzeti i predati obrasce za prijavu štete. Početak zaprimanja ispunjenih obrazaca je od trenutka kada se proglasi elementarna nepogoda na području Zadarske županije.

Više od 1000 objekata je pod vodom samo u Zadru, a poplavljeni su objekti u Starom Gradu, Bibinjama, Sukošanu, na Dugom otoku...

Do kasno u noć zasjedao je zadarski stožer te civilne službe za zaštitu i spašavanje. "Prioritet nakon sjednice je pristupiti sanaciji štete", izjavio je Siniša Filipović te napomenuo da su prioritet javni objekti, a nakon njih će se pristupiti sanaciji privatnih i poslovnih objekata. "Sve su ceste prohodne, počinje njihovo čišćenje i saniranje", rekao je Filipović.

U Nin stigla struja, a vode još nema

U poplavljeni Nin jučer je oko 9 sati stigla struja, ali voda još nije za piće. Gradonačelnik Nina proglasio je izvanredno stanje.

Solana u Ninu je pod vodom i procjenjuje se da je ova berba soli uništena.

Ministarstvo obrane poslalo je na poplavljeno područje amfibijski transporter i 12 pripadnika Zapovjedništva za potporu OS-a RH kao pomoć u obrani od poplava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.