Privremeno prekinuto istraživanje mutiranog i smrtonosnijeg virusa ptičje gripe

ZNANSTVENICI koji su stvorili mutirani, potencijalno smrtonosniji virus od ptičje gripe, prekinuli su na 60 dana istraživanja zbog straha da bi virus mogao poslužiti teroristima kao biološko oružje.

U pismu upućenom časopisima Science i Nature, skupina znanstvenika naglašava opasnost koja se pojavila u javnosti prije mjesec dana, kada je u medije procurila informacija da je njihov virus slabo čuvan i da bi mogao "procuriti" iz laboratorija.

Također naglašavaju da istraživanje tog virusa i dalje smatraju ključnim za javno zdravlje, uključujući i stvaranje programa nadzora koji bi trebali detektirati kada bi virus H5N1 mogao mutirati i izazvati pandemiju.

Stanku od 60 dana odredili su zbog toga što su potrebna "dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako virus gripe u prirodi postaje pandemijska prijetnja ljudima" te "kako ga zaustaviti prije nego što postane prenosiv s čovjeka na čovjeka, odnosno, koje se mjere trebaju poduzeti ako dođe do adaptacije na ljude".

Virus koji se mnogo lakše prenosi

Podsjećamo, nizozemski laboratorij je u rujnu prošle godine objavio da je uspio stvoriti mutirani soj virusa H5N1 koji prvi put ima potencijal jednostavnog prijenosa zrakom među sisavcima, pa tako i s čovjeka na čovjeka. Taj se virus zasad među ljudima  može prenositi samo bliskim kontaktom.

O čitavoj situaciji oglasili su se i eksperti za biosigurnost koji strahuju da bi mutirani virus mogao uzrokovati pandemiju smrtonosniju od španjolske gripe 1918.-1919. kada je od te zarazne bolesti umrlo 40 milijuna ljudi širom svijeta, javlja BBC.

Američko Nacionalno znanstveno savjetodavno vijeće za biosigurnost (NSABB) je krajem studenog od američkog časopisa Science, koji je trebao objaviti rezultate nizozemskog istraživanja, zatražio da iz članka izostavi ključne detalje, odnosno načine i metode korištene u istraživanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.