Primarijus Rok Čivljak: Boravak na zraku može pomoći, i ja sam u subotu bio u prirodi

Screenshot: HRT

PRIMARIJUS dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, jučer je u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao osam žrtava, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj te može li se to povezati s ulaskom virusa u domove za starije osobe.

Rok Čivljak: Naglasio bih pučanstvu da se ne treba opuštati, epidemija još traje

“Moglo bi se to povezati s ulaskom virusa u domove za starije i nemoćne, ali isto tako dvije osobe koje su umrle u našoj poliklinici u protekla 24 sata ne pripadaju toj populaciji već su to bolesnici koji su dulje vrijeme liječeni kod nas i liječeni su više od 20 dana u intenzivnoj jedinici. Tako da se radi o bolesnicima koji su imali rizične čimbenike i podlegli su usprkos svim poduzetim mjerama liječenja”, rekao je Čivljak.

Čivljak je komentirao i popuštanje mjera kao što je kretanje unutar županija.

“Naglasio bih pučanstvu da se ne treba opuštati, epidemija još traje. Treba se striktno držati mjera jer svako popuštanje može dovesti do porasta broja oboljelih. Nije nužno zabranjivati izlazak iz kuće, može se boraviti vani uz pridržavanje mjera i naputaka, da se ne približavaju jedno drugome i održavaju razmak. Sam boravak na zraku može pomoći jer smo podlegli pritisku samoizolacije. I ja sam jučer nakon dva mjeseca izašao u prirodu”, dodao je.

Čivljak o uzgoju covida-19 u laboratorijskim uvjetima: To se nije dogodilo preko noći

Kad je riječ o uzgoju covida-19 u laboratorijskim uvjetima u Hrvatskoj, Čivljak je rekao da se to nije dogodilo preko noći.

“Iza jednog uspjeha koji se dogodio u jednom danu stoje dani i godine intenzivnog rada. Nije bilo jednostavno doći na popis timova i laboratorija koji su među prvima uveli dijagnostiku na SARS-COV-II virusne infekcije i isto tako doći do uspjeha da se virus izolira. Izolacijom se pridonosi tome da se dozna nešto više o strukturi i genomu virusa, a to će pomoći u daljnjem istraživanju, između ostalog, i u pronalasku odgovarajućeg cjepiva”, rekao je Čivljak.

Serološka istraživanja su se “praktički već počela provoditi"

Dodao je i kako se on prekjučer testirao te da trenutno u klinici traje akcija testiranja svih djelatnika, i zdravstvenih i nezdravstvenih zbog infekcije kod dvoje djelatnika - spremačice i medicinske sestre.

Čivljak je rekao i kako su se serološka istraživanja “praktički već počela provoditi". 

“Već se ispituju određeni testovi koji su nam dostupni. Moramo prvo ispitati u našem laboratoriju autentičnost tih testova i koliko su oni pouzdani i sigurni. Serološkim testovima se ne mogu dokazati infekcije u bolesnika koji imaju prve dane simptome bolesti nego najmanje 7-10 dana, ali oni imaju mjesto u slučajevima kada molekularna dijagnostika zakaže i kada želimo ispitati koliko je asimptomatskih infekcija u populaciji. Kada budemo imali kvalitetan test i kada nabavimo sve odgovarajuće testove onda ćemo krenuti s većim brojem seroloških testiranja”, rekao je Čivljak te odgovorio na pitanje je li bliže stvaranje imuniteta krda ili pronalaska cjepiva.

Čivljak: Kako bude rastao broj zaraženih osoba, onda će se početi stvarati tzv. imunitet krda

“U ovom trenutku prvo moramo provoditi sve protuepidemijske mjere da se smanji cirkulacija virusa u populaciji, da se smanje međusobni kontakti, odnosno prelazak virusa sa zaražene osobe na nezaraženu osobu. Mi smo u fazi epidemije kada je potrebno s restriktivnim mjerama smanjiti kontakte. Kako bude rastao broj zaraženih osoba, onda će se početi stvarati tzv. imunitet krda. Međutim, da se to postigne potrebno je da u populaciji bude zaraženo preko 80 posto pučanstva, bilo simptomatski, bilo asimptomatski, i još smo daleko od toga da se postigne ta razina zaštite. Što se tiče cjepiva, još uvijek nije pred vratima. Treba uložiti još prilično truda da se naprave potrebna znanstvena istraživanja i da se nađe cjepivo koje će biti najučinkovitije i sigurno za primjenu na većem broju pučanstva”, odgovorio je Čivljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.