Prije 15 godina ubijena je Kristina Šušnjara. Ubio je odvijačem, tijelo bacio u jamu

Foto: Privatna arhiva, Ivo Cagalj/PIXSELL

DANAS se obilježava 15. obljetnica brutalnog ubojstva Kristine Šušnjare iz Trilja, 20-godišnje djevojke koja je nestala kada je krenula autostopirati za Sinj gdje se trebala naći s prijateljicom. Potraga za nestalom djevojkom, perspektivnom mladom studenticom ekonomije koja je pisala i poeziju, trajala je nekoliko dana.

U njoj su sudjelovali policajci sa psima, pripadnici GSS-a koji su helikopterom nadlijetali kraj te mještani, a nakon tri dana djevojka je nažalost pronađena mrtva desetak kilometara od mjesta gdje je posljednji put viđena - u Smajlićima u Docu Donjem kod Omiša.

Za zločin optužen mladić iz susjednog sela

Ubrzo nakon pronalaska tijela nesretne djevojke za monstruozni zločin optužen je Luka Pezelj, 26-godišnji mladić iz susjednog sela koji ju je poveo u svom autu. Predao se vlastima četvrti dan od nestanka djevojke nakon što je načuo da ga policija sumnjiči. 

''Ni jednom riječju osumnjičeni mi nije za to vrijeme priopćio da mu je žao, da je mogao napraviti nešto drugo, nešto drugačije. Dapače, povlačio se u sebe i što je vrijeme dalje teklo, on je izbjegavao kontakt i pogledom i riječima, povlačio se u sebe'', opisao je narednik Branko Grubišić.

Rezultati istrage i suđenje na županijskom sudu u Splitu otkrili su detalje zločina. Kristina je vjerojatno ušla u auto jer ga je poznavala iz viđenja, no postalo joj je sumnjivo kad je rekao da mora prvo otići do svoje kuće uzeti još nešto novca te joj je na lokalnoj cesti počeo dirati koljeno.

Ubojica: Gurnuo sam je, ostala je ležati na podu

Iako ga je zamolila da zaustavi auto, Pezelj je još jače nasrnuo na nju, a potom ju je odveo na mjesto gdje je želio ostvariti svoj naum. 

''Rekao sam joj da smo blizu, da ću samo uzeti novac i da ćemo onda u Sinj. Kristina se uznemirila, otvorila je vrata, izašla i došla s moje strane. Tražila je da je vozim u Sinj. Izašao sam i onda... Ne sjećam se sad točno kako, gurnuo sam je. Pala je i glavom udarila u rub podnice vrata. Ostala je ležati na podu, krv joj je lagano tekla iz glave. Razmišljao sam kratko što ću. Stavio sam je na suvozačevo sjedalo. Dosjetio sam se kako bi bilo dobro prikazati ovo kao silovanje, pa sam je skinuo'', ispričao je Pezelj policiji.

Opisao je i što je napravio nakon ubojstva.

"Ušao sam u kuću. Mama je spavala, tata gledao televiziju. Umio sam se i razmislio što dalje. Kristinino tijelo odvezao sam do jame i tamo ga bacio. Vratio sam se kući, mama se u međuvremenu probudila. Dao sam joj odjeću da je opere. Vratio sam se u Trilj, do Mosta, gdje sam ostavio brata, s kojim inače spavam u istoj sobi. Ujutro sam oprao sjedala jer je bilo krvi na suvozačevu sjedalu. Brat je primijetio da su sjedala malo mokra, ali ništa nije pitao. Kristinine stvari zapalio sam u kaminu svoje ostave", ispričao je Pezelj.

23 puta je udario odvijačem

Pošto se djevojka snažno opirala, zadao joj je 23 udarca odvijačem. Njeno mrtvo tijelo potom je odvezao do kamenoloma u zaseoku Smajlići i bacio ga pokraj jame u koju ljudi inače bacaju otpatke od zaklane stoke. Potom se vratio kući, u kaminu je spalio njenu odjeću, sjeo s roditeljima te otišao u kafić Most pokraj mjesta gdje je pokupio nesretnu djevojku.

Sudilo mu se za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Kristine Šušnjare. U optužnici je stajalo kako je Kristinu ubio na osobito okrutan i krajnje podmukao način, kako bi prikrio pokušaj silovanja.

Pezelj se pokušao obraniti neuračunljivošću, tvrdeći psihijatrima da je u noći s 5. na 6. siječnja čuo glasove koji su mu rekli da ubije Kristinu, koju je pokupio dok je stopirala na triljskom mostu.

Osuđen na 31 godinu zatvora

Krajem siječnja poslan je na psihijatrijsko vještačenje u Vrapče koje je zatražio istražni sudac Stanko Grbavac, kao i Pezeljev branitelj, splitski odvjetnik Željko Gulišija, a psihijatrijsko vještačenje tražilo je i tužiteljstvo.

 

Vještaci iz Centra za forenzičku psihijatriju opovrgnuli su ove teze te zaključili kako Pezelj ima ispodprosječni intelektualni kapacitet, potisnutu agresivnost i narcisoidan je, no bio je svjestan kada je ubijao 21-godišnji Kristinu Šušnjaru iz Trilja.

Vrhovni sud je 2009. godine potvrdio presudu prema kojoj je Pezelj osuđen na 31 godinu zatvora. Nesretna djevojka stopirala je zbog pomanjkanja javnog prijevoza te su nakon njene smrti lokalne vlasti Trilja i Sinja odlučili uvesti nove autobusne linije.

Povodom obljetnice brutalnog ubojstva mlade Triljanke Župni ured svetog Mihovila Trilj organizirao je molitvu i paljenje svijeća, a zatim i misu u crkvi sv. Mihovila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.