Priča o službenom autu Petrokemije priča je o bahatosti i bacanju naših milijuna

Foto: Index

AUDI A6 S Line, službeni auto direktora propale Petrokemije Đure Popijača, vrijedan oko pola milijuna kuna, parkiran na mjestu za invalide pokazuje što oni koji troše javni novac misle (ili znaju) o nama - da smo budale.

>> Pogledajte kako šef državnog gubitaša parkira bijesni Audi na mjesto za invalide

>> Bijesni Audi na mjestu za invalide je službeni auto šefa državnog gubitaša

Poreznim obveznicima u posljednjih dvadesetak godina oduzeti su deseci milijardi kuna koji su potrošeni na razne sanacije, dokapitalizacije i spašavanja neuspješnih industrija koje je kontrolirala država, a sve se odvijalo pod izgovorom ''očuvanja radnih mjesta''. Novac se trošio bez ikakve kontrole ili plana da se te kompanije ili osposobe za djelovanje na tržištu ili da ih se jednostavno pusti da propadnu.

U šest mjeseci gubitak od 176 milijuna kuna

Petrokemija, čiji se direktor vozi u pola milijuna kuna vrijednom službenom automobilu - jer nešto jeftinije valjda ne bi bilo primjereno za kompaniju koja svako malo nema za platiti plin jer ako plate plin nemaju za plaće, a ako plate plaće nemaju za plin - već bi odavno bila u stečaju da vlada radi ''očuvanja radnih mjesta'' nije u nju ulupala stotine milijuna kuna.

Kako pokazuje nekonsolidirano izvješće za prvih šest mjeseci ove godine, Petrokemija je to razdoblje završila s gubitkom od 176 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak bio 40,3 milijuna kuna.

Ukupni su prihodi Petrokemije u prvom polugodištu bili 923 milijuna kuna, ili 6,4 posto manji, dok su ukupni rashodi porasli za 7 posto, na 1,09 milijardi kuna.

Tijekom prvog polugodišta proizvodnja mineralnih gnojiva je smanjena 6,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te je proizvedeno 537,5 tisuća tona mineralnih gnojiva. Prodaja mineralnih gnojiva iznosila je 519 tisuća tona i smanjena je 5,2 posto.

Izvor: Izvješće Petrokemije za 2017. godinu

"Spaljeno" 2,5 milijardi kuna

No gubici su za tu kompaniju konstanta. Tako su recimo 2013. napravili minus od 330 milijuna kuna. Nakon toga, 2014. godine, gubitak je iznosio 463 milijuna kuna pa su 2015. otišli u minus od 93 milijuna kuna, a sljedeće godine, 2016., gubitak je iznosio 88 milijuna kuna. Petoljetku su zaključili prošlogodišnjim minusom od 243 milijuna kuna.

Nižući gubitke Petrokemija je u dvadeset godina pojela kapital od 2,5 milijardi kuna. Napravila je gubitak iznad visine kapitala i trebala je završiti u stečaju.

No spasila ih je vlada i od banaka preuzela potraživanja prema toj kompaniji pa će dug od 450 milijuna kuna platiti porezni obveznici.

Prije četiri godine, nakon što je propala privatizacija, država je Petrokemiju dokapitalizirala s 250 milijuna kuna.

Kada zbrojimo 450 milijuna kuna preuzetih kredita i 250 milijuna kuna iz dokapitalizacije dolazimo do cifre od 700 milijuna kuna. Kako Petrokemija ima 1700 radnika, ispada da su porezni obveznici u posljednjih nekoliko godina svako ''radno mjesto'' platili oko 411 tisuća kuna.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.