Objašnjenje suca za premalu kaznu: Ubojstvo nije bilo dio plana pa zato nisu dali dugotrajni zatvor!?

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

MARKO MAJIĆ i Neno Popić osuđeni su na 15, odnosno 14 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz koristoljublja 35-godišnje Silvije Lučić, radnice supetarske mjenjačnice Abigo. Prijetila im je, inače, maksimalna kazna od 40 godina zatvora! No, sudsko vijeće pod predsjedanjem Vlade Živaljića zaključilo je kako su okrivljenici ubili s neizravnom namjerom, odnosno, da nisu imali namjeru ubiti Lučić, već da se to dogodilo manje-više slučajno. 

Ubili iz koristoljublja!

Podsjetimo, prvog dana prosinca 2011. godine, Lučić je ugušena u svom stanu, no Županijsko državno odvjetništvo u Splitu dvojicu nije gonilo radi okrutnog, već ubojstva iz koristoljublja. Majića i Popića teretili su da su ubili kako bi se domogli sefa sa 240 tisuća kuna! Ubojstvo nije bilo okrutno, zaključeno, jer je Silvija brzo izgubila svijest i nije umirala u mukama. 

Optužnica ih je teretila da su Silviju dočekali u stanu, napali je, vezali užetom oko nogu i ruku te joj ljepljivom trakom oblijepili glavu, nos i usta tako da nije mogla disati. Tako vezanu su je ostavili na krevetu.

Nisu daleko stigli s novcem

Dvojica s novcem nisu daleko stigla. Put Splita su krenuli odvojeno. Majića je na trajektu uhvatila panika. Vidjevši policiju kako ga čeka u splitskoj trajektnoj luci, sef je bacio u kantu za otpatke na trajektu. Uhvaćen je kada je došao pričekati svog partnera, koji se vratio u Split kasnijim trajektom. Policiji je Popić pao šaka narednog dana.

Majić je pljačku priznao. Tvrdio je, međutim, da sa ubojstvom nema ništa. On je samo uzeo ključeve mjenjačnice i otišao, dok je sa Silvijom ostalo Popić. On je pak, negirao da je uopće bio u njezinom stanu i da ima išta sa ubojstvom.

Zavezali Silviju kao sicilijanski mafijaši

Sudsko vijeće nije, međutim, prihvatilo ovakvu obranu okrivljenika. 

"Obrana je bila neuvjerljiva. Svi znamo da se u ovakva djela čovjek ne upušta sam. Morao bi za to biti Superman. Osim toga, što radi Neno Popić kada ga suoče s ovako teškim optužbama. On je samo govorio Majiću da laže kod suočenja, vrtio je glavom, i to je bilo sve. Jasno je da su znali sve obojica. Premda ne možemo točno znati što se i kako odigralo u Silvijinom stanu, brutalno su je napali. Jedan ju je držao, a drugi joj je stavljao traku na usta i nos. Onda su je zavezali. Ali kako! Za ruke i noge. Vještak je kazao kako tako vezuje sicilijanska mafija. Očito je da se njima jako žurilo. Popiću je bilo preopasno da ostane sa Silvijom. Čini što je logično, bježi prema mjenjačnici s Majićem. Silvija im nije rekla šifru, Majić je istrgnuo alarm. Postavlja se pitanje zašto je Majić tako gnječio Popića na suočenju, zašto ga je tako žestoko napadao. Pa zato jer je znao da je bio s njim", obrazložio je sudac Živaljić.

Sučevo objašnjenje: Ubojstvo nije bilo dio plana pa zato nismo dali dugotrajni zatvor

Rekao je par riječi i o tome zašto su se odlučili za ovakvu sankciju. Tužiteljica Rene Laura tražila je kaznu dugotrajnog zatvora, od 20 do 40 godina, no vijeće se odlučilo za značajno nižu sankciju.

"Nisu je htjeli ubiti, jednostavno su surovo napali, no svakako su morali znati da žrtva može nastradati. Oni su, pak, bili potpuno ravnodušni prema činjenici da ona može umrijeti. Kako ubojstvo nije bilo dio njihovog plana, nismo ih kaznili kaznama dugotrajnog zatvora. Držimo da su kazne primjerene njihovim postupcima i posljedicama. Popiću smo dali godinu dana zatvora manje s obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje", zaključio je Živaljić.

Presudom nezadovoljni i obitelj i tužiteljica

S presudom nije zadovoljna ni obitelj Silvije Lučić, a sasvim sigurno ni tužiteljica Rene Laura pa će Županijsko državno odvjetništvo u Splitu sasvim sigurno podnijeti žalbu zbog ovakve sankcije, a moguće i kvalifikacije djela, odnosno, stava suda da se radilo o ubojstvu s neizravnom namjerom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.