Predrag Raos je prisilno hospitaliziran. Liječnici: Stanje mu je bilo kritično

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

PISAC i prevoditelj Predrag Raos nedavno je odvezen na Odjel intenzivne njege u splitsku bolnicu na Firulama u vrlo lošem fizičkom stanju. U bolnicu je stigao nepokretan, anemičan i oslabljen.

Hospitalizirali su ga prisilno jer, kako piše Slobodna Dalmacija, nije imao povjerenja u liječnike i medicinu i radije se liječio sam. Splitski liječnici smatraju kako je to ipak bilo za njegovo dobro jer mu je stanje bilo vrlo kritično, a uvjeti u kojima je živio nezadovoljavajući.

Raos: Sve mi to namješta poznanik iz Varaždina

Raos je, pak, Slobodnoj ponudio drugačije objašnjenje.

"Bolujem od kožne bolesti i godinama sam praktički u karanteni, ali mi ni medicinari ni policajci nisu htjeli podastrijeti nikakav dokument temeljem čega bi me prisilno hospitalizirali", rekao je.

"Sve mi to 'namješta' poznanik iz Varaždina, koji nada mnom hoće 'preuzeti brigu' iako u životu funkcioniram normalno i imam pomoć dviju žena koje brinu o meni. Strah me da mi se možda ne sprema oduzimanje poslovne sposobnosti, što bi onda imalo konkretne posljedice za mene i moju imovinu", rekao je Raos.

Prijateljica: Nepokretnost ga je ograničavala u pripremi obroka

Do ovakvog zdravstvenog stanja, rekla je njegova prijateljica Sunčica Uhitil, došlo je zbog toga što ga je nepokretnost ograničavala u pripremi konkretnijih obroka, zbog čega je naposljetku znatno oslabio. Uz to, otkako je počela korona, nikoga nije primao u svoj dom jer se zbog slabog imuniteta bojao doticaja s potencijalno zaraženim osobama. 

S prijateljicom je bio u redovitom kontaktu jer mu je ona donosila hranu koja mu je trebala. 

"Stalno je pisao i slao svoje tekstove na natječaje, pa je čak prije par godina dobio i prvu nagradu za jedan svoj dramski tekst", rekla je Uhitil.

Iz PU splitsko-dalmatinske kažu samo da su "policajci postupali u odnosu na mušku osobu u Hvaru, pružali pomoć sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima".

Raos se ranije često pojavljivao u medijima zbog svojih kontroverznih istupa, a 2013. je izazvao incident u kojem je u prostorijama Hrvatskog P.E.N. centra suzavcem poprskao zaposlenicu te književne udruge. Plan mu je bio spriječiti konferenciju za novinare na kojoj su književnici namjeravali pozvati da se glasa protiv na referendumu o braku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.