Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podnijela kaznenu prijavu protiv Matanića

Foto: Igor Soban/Sanjin Strukic/PIXSELL

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić uključila se kazneni progon redatelja Dalibora Matanića podnijevši protiv njega kaznenu prijavu DORH-u. Navela je i da planira u suradnji s policijom i DORH-om nastaviti pratiti daljnji tijek postupka, kao i postupati po eventualnim zaprimljenim prijavama.

Ipak, napominje i da ona nema nikakvih ovlasti nad radom i odlukama DORH-a i pravosuđa niti se smije miješati u postupke koje provode pravosudna tijela. Kaže i kako ona sama za sada nije zaprimila ni jednu prijavu ni pritužbu od žrtava, niti su joj se obraćale predstavnice iz inicijative “Spasi me”.

"Spolno uznemiravanje provodi se i po saznanju iz medija"

Navela je i da se temeljem izmjena Kaznenog zakona iz 2021. godine (NN 84/21), Spolno uznemiravanje iz članka 156. Kaznenog zakona progoni po službenoj dužnosti ukoliko postoji odnos zavisnosti ili podređenosti žrtve u odnosu na počinitelja, na što za sada upućuju inicijalne informacije u ovom slučaju, za što je zapriječena kazna do 2 godine zatvora.

"Za ovakvo rješenje Pravobraniteljica se zalagala godinama te upućivala preporuke nadležnima tražeći izmjene članka 156. Kaznenog zakona u opisanom smjeru. Navedene izmjene svakako doprinose učinkovitosti progona ovog kaznenog djela jer se više ne traži podnošenje prijedloga žrtava u roku od 3 mjeseca već se djelo progoni po službenoj dužnosti (dakle i po saznanju iz medija), a zastarni rok je produljen na 10 godina.

Anonimnost prijava nikada ne isključuje postupanje, ali ograničava mogućnosti kažnjavanja ukoliko se putem provedene istrage ne doznaju imena žrtava, odnosno svjedoka i/ili se ne dođe do drugih materijalnih dokaza koji upućuju na krivnju osumnjičenog. Drugim riječima, po svakoj prijavi za bilo kakvo kazneno djelo i/ili drugi prijestup uvijek se postupa, bez obzira da li je prijava anonimna ili ne", navodi se na stranicama pravobraniteljice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.