Povijesni trenutak: Pogledajte posljednje slijetanje svemirske letjelice Atlantis na Zemlju

SVEMIRSKA letjelica Atlantis danas je posljednji put sletjela na Zemlju te time završila svoju posljednju misiju u 25-godišnjem radu.

Nakon posljednje 12-dnevne misije u svemiru Atlantis je danas, prema planu, sletio u 8.48 sati po lokalnom vremenu te završio svoj 32. let. Posljednjom misijom Atlantis postaje i prva svemirska letjelica koja odlazi u mirovinu. Dvije ostale misije su planirane prije završetka svemirskog programa pa će tako Discovery ići u svemir u rujnu, a Endeavour u listopadu.

Na prvo putovanje krenuo 1985. godine

Na svoje prvo putovanje u svemir Atlantis je krenuo davne 1985. godine te je od tada u zraku prešao oko 121 milijun milja. Tijekom svoje duge karijere Atlantis je u orbitu odnio svemirsku stanicu Magellan koja je izradila kartu Venere, na kojoj je pokriveno 98 posto površine toga planeta.

Atlantis je zaslužan i za nošenje u orbitu svemirske stanice Galileo koja je tijekom osam godina skupljala informacije o planetu Jupiteru i njegovim mjesecima. Predsjednik Barack Obama je naredio da se izradi nova strategija zbog koje se zatvaraju postojeći programi. Novi programi bi trebali ljude približiti udaljenijim dijelovima Sunčevog sustava.

Astronaute dočekalo 1.200 ljudi

Šest astronauta koji su došli s posljednje Atlantisove misije danas je u svemirskom centru Kennedy dočekalo 1.200 gostiju. "Ovo je bilo slatko slijetanje", kazala je kontrola leta te dodala kako je to kraj jedne nevjerojatne misije. Zapovjednik Kenneth Ham je rekao da je poželio još nakratko vratiti letjelicu u zrak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.