Potvrđena smrtna kazna za migrante u Tajlandu, ubili su mlade britanske turiste

Foto: EPA

VISOKI sud u Tajlandu potvrdio je presude dvojici migrantskih radnika koje su niži sudovi proglasili krivima za smrt dvoje britanskih bekpekera na otoku Koh Tao, javlja Thr Guardian.

Upoznali se u ronilačkom centru, dan kasnije pronađeni mrtvi

U prosincu 2015. godine Zaw Lin i Wai Phyo osuđeni su na smrtnu kaznu zbog silovanja i ubojstva 23-godišnje Hannahe Witheridge iz Norfolka te ubojstva 24-godišnjeg Davida Millera iz Jerseyja. Ubijeni mladić i djevojka dan prije tragičnog događaja u rujnu 2014. godine upoznali su se u ronilačkom centru na popularnom turističkom otoku Koh Tao. Sutradan su pronađeni na osamljenoj plaži sa smrtonosnim ozljedama glave. 

Osuđenici tvrde da su nevini, tražit će oprost od kralja

Nakon godina suđenja visoki sud u Tajlandu potvrdio je prethodne presude te ih je na temelju dokaza i forenzičkih testova proglasio krivima. Osuđenici nisu pokazivali nikakve emocije dok su slušali prijevod presude na sudu u provinciji Nonthaburi, sjeverno od Bangkoka. Njihovi odvjetnici izjavili su kako će u roku od 60 dana tražiti oprost od kralja, što je moguće u okviru tajlandskog pravnog sustava.

Migrantski radnici iz Myanmara Zaw Lin i Wai Phyo cijelo vrijeme su tvrdili kako su nevini, a postojale su i optužbe na račun policije zbog niza propusta tijekom istrage.

Organizacije za ljudska prava optužile policiju da je krivo postupala u istrazi

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrdile su kako su dva migranta poslužila kao žrtveni janjci vlastima, što je uobičajena pojava u Tajlandu, i to navodno jer je policija bila pod pritiskom da riješi slučaj koji je zaokupio pažnju međunarodne javnosti. 

Policiju su optužili i da je mučila okrivljenike kako bi iznudila priznanje. Policija je tvrdila da su migranti počinili zločin zbog ljubomore nakon što su vidjeli Witheridge i Millera zajedno na plaži. Organizacije za ljudska prava policiju su optužile i da je pogrešno postupala s DNK dokazima. Slučaj je, naime, uvelike počivao na DNK-u prikupljenom iz sperme pronađene na tijelu Witheridge. 

Obitelj ubijenih u početku je sumnjala u istragu tajlandske policije i krivnju Lina i Phyoa. No nakon što je britanska policija pregledala dokaze te potvrdila nalaze, pozdravili su suđenje i presudu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.