Pontifikat Benedikta XVI. i službeno završio: "Više nisam poglavar Katoličke crkve, sada sam samo hodočasnik"

Screenshot: Huffington Post, Foto: AFP

NAKON što se oprostio od svih kardinala u Vatikanu, papa Benedikt XVI. uputio se helikopterom prema razidenciji u Castel Gandolfu. U 20 sati Sveta stolica ostala je prazna. U Castel Gandolfu će provesti sljedeća dva mjeseca, nakon čega će se ponovno vratiti u Vatikan.

Nakon slijetanja u Castel Gandolfo, Benedikt XVI. je sjeo u automobil te se uputio prema ljetnoj rezidenciji. Ispred rezidnecije ga je dočekalo nekoliko stotina vjernika, koji željno iščekuju njegov govor.

"Hvala vam od srca! Dragi prijatelji, sretan sam što sam s vama, hvala vam na vašem prijateljstvu i hvala vam na vašoj ljubavi!


Znate da je ovaj moj dan drugačiji od prethodnih! Krećem na posljednji dio svoga puta na zemlji! Od 20 sati više nisam vrhovni poglavar Katoličke crkve. Postajem hodočasnik koji kreće na posljednji dio svoga puta na zemlji. Želio bih svojim srcem i ljubavlju, molitvom, razmišljanjem i svim svojim unutarnjim snagama raditi na zajedničkom dobru za Crkvu i čovječanstvo. Osjećam veliku potporu svih vas. Idemo naprijed s Gospodinom koji je dobro ovog svijeta i ove Crkve. Hvala vam!", rekao je Papa.

U dvorani Klementina Apostolske palače Papa se danas oprostio od kardinalskog zbora, a njegovo posljednje pojavljivanje bit će nešto poslije 17 sati na balkonu ljetne rezidnecije u Castel Gandoldfu. Obraćajući se kardinalima zadnjeg dana svoje službe, papa Benedikt XVI. pozvao je Rimokatoličku crkvu da se ujedini oko njegova nasljednika i obećao je svoju bezuvjetnu poslušnost novome papi.

Dekan kardinalskog zbora, Angelo Sodano u Apostolskoj je palači Papi zahvalio što je osam godina nosio teret apostolske službe te bio primjer ostalima. "Odričete se kormila Petrove lađe koje će prijeći u ruke drugoga", rekao je Sodano. I Papa je zahvalio svima na podršci. "I u trenutcima kad je poneki oblak zasjenio nebo nastojali smo služiti i darovali nadu. Nastavit ću vam biti blizu u molitvi, posebice u sljedećim danima. Između vas je i budući Papa kojem danas obećajem svoju bezuvjetnu poslušnost, poniznost i poštovanje", poručio je Benedikt XVI. Papa će s kardinalima biti do 17 sati, nakon čega leti u ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu, objašnjava  Silvije Tomašević.


"U 17 sati helikopterom iz Vatikana odlazi do papinske palače, što je 15-ak minuta leta helikopterom. To će biti simboličan odlazak Pape prema nebu", kaže Tomašević.

Papina ostavka postala je službena u 20 sati, a Sveta stolica prazna do izbora novog Pape - jednog od 115 kardinala koji će već idući tjedan dogovoriti datum konklava.



Oprostio se od vjernika, od svećenika i hodočasnika diljem svijeta

"Hvala što ste u ovako velikom broju došli na moju posljednju audijenciju", poručio je jučer ispred bazilike Svetog Petra stotinama tisuća okupljenih.

U 20 sati nastupa sedisvakancija ili prazna stolica. Dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano u petak će sazvati prvu opću kongregaciju kardinala, koji bi trebali početi dogovore o datumu početka konklave.

"Sada znamo da konklave mogu biti 15 dana prije od nastupa prazne stolice. To znači da bi konklave već mogle biti 5., 6., 10. ožujka. To je sada ono najvažnije pitanje. Kada kardinali uđu u konklave, pitanje je izbora koliko će dugo trajati procedura i kada će prvi kandidat dobiti dvije trećine glasova", pojašnjava pročelnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije, Ivica Budinšćak.


Benedikt XVI. prvi je papa koji je u zadnjih šest stoljeća samovoljno napustio Svetu stolicu, ostaje mu titula "pape-emeritusa" i počasni naziv "Njegove svetosti".

Bozanić: Preporučujem molitve kako bi prepoznali koga je Sveti Duh izabrao

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vjernicima je poslao pismo iz Rima gdje danas završava pontifikat pape Benedikta XVI.

Bozanić je vjernicima Zagrebačke nadbiskupije poručio kako se nalazeći u Rimu, u posebnom ozračju, živo i duboko osjeća zajedništvo cijele Crkve te da s njima dijeli duhovnu blizinu.

"I dok se, združeni s vjernicima diljem svijeta, nalazimo u razmatranju i molitvi Gospodinu, da nas vodi svojim Duhom i pastirskom ljubavlju svoga Sina, u mislima sam posebno povezan s vama: braćo biskupi, prezbiteri, đakoni, redovnici i redovnice, bogoslovi i sjemeništarci, redovnički kandidati i kandidatice; sa svima vama, braćo i sestre, u Domovini, sa župnim i drugim zajednicama u našoj Nadbiskupiji, a na osobit način s vama vjernici okupljeni u našoj prvostolnici, koji se spominjete pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, u Zagrebu 2011. godine.

Neka se iznova probude osjećaji iznimnoga oduševljenja s kojim smo tada slušali Papine riječi, pratili njegove korake i poglede, te slavili Boga i zahvaljivali mu za očitovanu dobrotu, učvršćenu vjeru i sigurnu nadu. U osobi Petrova nasljednika ponovno smo susreli bogatstvo Kristova poziva i vjerničkoga svjedočenja u svjetlu snage kršćanskih istina i dragocjenosti dara obitelji. Benedikt XVI. istaknuo je vrijednosti što ih je prepoznao u našoj Crkvi i narodu, koje trebamo razvijati i čuvati, pouzdajući se u Gospodina po uzoru na nositelje svetosti, osobito blaženoga Alojzija Stepinca.

Draga braćo i sestre, u ovim je trenutcima najprimjereniji govor duše sabranost, a najljepša riječ molitva. Po njoj smo najbliži jedni drugima, Svetomu Ocu i njegovim nakanama, uključujući posebno one koje se odnose na službe u Crkvi, na duhovna zvanja, odnosno na ljude koji trebaju odgovoriti Kristovu pozivu i nesebično dopustiti da Duh djeluje u njihovim životima na dobro cijele Crkve.

Na sve zazivam blagoslov i preporučujem vam u molitve kardinale, kako bismo prepoznali koga je Duh Sveti izabrao da u našemu vremenu bude sigurna Stijena i vrhovni poglavar Katoličke Crkve", stoji u Bozanićevoj poruci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.