Posao izgubili svi radnici norveškog brodogradilišta koje je preuzeo Debeljak

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Hurtigruten

SVI zaposlenici norveškog brodogradilišta Kleven Verft, koje je u ožujku ove godine preuzela DIV Grupa Tomislava Debeljaka, danas su dobili otkaz.

Radnici su o otkazima obaviješteni na današnjem sastanku.

"Danas smo imali informativni sastanak ... Zaposlenici su obaviješteni da su svi formalno otpušteni, ali da se radi o rutinskom potezu", rekao je stečajni upravitelj Bjørn Age Hamre i naglasio da se ne radi o jako dramatičnoj situaciji.

"Ako dobijemo nove vlasnike, mnogim će zaposlenicima biti opet ponuđeno radno mjesto", kazao je Hamre.

>> DIV Grupa Tomislava Debeljaka preuzima norveško brodogradilište

Podsjetimo, norveško brodogradilište Kleven Verft, koje je u ožujku ove godine preuzela DIV Grupa, prošloga je petka podnijelo zahtjev za stečajnim postupkom.

Stečaj uključuje Kleven Verft AS i dvije podružnice: Kleven Maritime Contra AS i Kleven Maritime Technology AS, piše The Norwegian Standard.

"Naša glavna ambicija bila je razvoj Klevena, stoga nam je vrlo žao što nismo pronašli rješenje za ovu tešku situaciju", izjavio je tada u priopćenju za medije Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Kleven Verfta.

U priopćenju brodogradilišta stoji da su vjerovnici prije desetak dana odlučili raskinuti ugovore o kreditu i zatvoriti bankovne račune tvrtke.

Optimizam tijekom preuzimanja brodogradilišta

DIV Grupa Tomislava Debeljaka postigla je krajem siječnja ove godine dogovor s norveškim brodarom Hurtigrutenom o preuzimanju norveškog brodogradilišta Kleven Verft.

"Nevjerojatno sam sretan zbog naših zaposlenika što ćemo dobiti novog solidnog vlasnika brodogradilišta. Kroz teško razdoblje uspjeli smo isporučiti fantastične brodove, kao i iskoristiti visoku stručnost u brodogradnji. Sada ćemo zajedno s novim vlasnicima razmišljati dugoročno i dalje se razvijati. Ovo će biti novo i uzbudljivo razdoblje za sve zaposlenike tvrtke", izjavio je tadašnji glavni direktor Kleven Verfta, Kjetil Bollestad. 

"Iznimno nam je drago što smo potpisali ovaj sporazum koji otvara priliku za suradnju dviju dugih i uspješnih tradicija brodogradnje. Kleven je u cijelom svijetu prepoznat kao norveško brodogradilište s prvoklasnim referencama i dizajnerskim znanjem, posebno kada je riječ o opremi za složene brodove. Najviše me raduje što je Brodosplit, koji smo uspjeli izuzetno dobro pozicionirati u segment izgradnje srednjih i polarnih brodova za krstarenje, pronašao poslovnog partnera s kojim će moći postići vrhunske rezultate", rekao je tada Debeljak i istaknuo kako će sinergijski učinci Klevena i Brodosplita dovesti do više učinkovitosti, ali i ušteda na troškovima od 5 posto, što će dovesti do više razine profitabilnosti.

Brodogradilište Kleven poznato je po tome što je Hurtigrutenu isporučilo prva dva kruzera u svijetu na hibridni pogon. Već neko vrijeme su bili u financijskim problemima, a DIV Grupa vodila je osjetljive pregovore s vjerovnicima koji su preuzeli kontrolu nad Kleven Verftom.

Bez posla ostalo oko 400 zaposlenika

DIV grupa je priopćila kako je pandemija uzrokovala vrlo zahtjevno tržište, ali da su već prije postojali financijski izazovi povezani s postojećim ugovorima.

Prema časopisu Sunnmørsposten, otkaz je dobilo oko 400 zaposlenika. Oni će i dalje obavljati svoje redovne dužnosti jer ih pokriva vladina garancija plaća.

Kleven Verft ima u tijeku dva nedovršena projekta – proširenje i moderniziranje jednog ribarskog broda te dovršavanje broda za opskrbu.

Gradonačelnik Knut Erik Engh iz Progresivne stranke (FRP) ima pozitivan stav i vjeruje kako će naći rješenje za radnike brodogradilišta.

"Radimo na pronalaženju rješenja", rekao je Engh i dodao kako radi na tome da isplate što prije dobiju oni kojima nisu isplaćene plaće i regresi za godišnji odmor.

"Vjerujemo i nadamo se da ćemo uspjeti dovršiti ova dva projekta. A zatim se nadamo novim vlasnicima koji će dodatno uložiti u brodogradilište“, kazao je predstavnik sindikata i član uprave Olav Høydalsvik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.