"Portali su odigrali najčasniju ulogu u izvještavanju o presudi generalima"

"NITKO ne poriče da je Oluja oslobodilačka akcija, ali je osuđujuće što se ta vojna akcija upotrijebila da bi se ostvarila ideja etničkog čišćenja", rekao je šef Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić na današnjem skupu o društvenim odjecima i pravnim posljedicama presude trojici generala.

Mediji uglavnom neprofesionalni, proizvodili stanje opće uzbune i mobilizacije

Na medijsko praćenje haških presuda, koje je uglavnom moglo nazvati histerijom, a vrlo rijetko objektivnim izvještavanjem, osvrnuo se jedan od autora knjige "Gotovina- stvarnost i mit", novinar Ivica Đikić. Kazao je da su medijski izvještaji bili neprofesionalni, da su proizveli stanje uzbune i opće mobilizacije, a kao jedan od motiva medijske histerije naveo je jednokratno profitiranje na presudi. Uz rijetke korektne iznimke poput Novog lista i RTL-a, Đikić je kazao da su najčasniju medijsku ulogu u izvještavanju nakon presude odradili portali.

"Dosad se smatralo da su oni manje vrijedni, manje ozbiljni i manje relevantni, ali ova situacija je pokazala da to nije točno", zaključio je Đikić.

Puhovski začuđen Josipovićevom izjavom

Žarko Puhovski je kazao da ne razumije kako je predsjednik Josipović kao doktor prava mogao izjaviti da je šokiran presudom.

"Čini mi se da u presudi ima mnogo dvojbenih stvari, no nije istina da se govori o tome da je država nastala na zločinu. Ne govori se da je akcija Oluja zločinački pothvat, kao što nije istina ni da se tzv. Republika Srpska Krajina proglašava državom", naglasio je Puhovski.

Zaboravilo se na žrtve

Vesna Teršelič iz Centra za suočavanje s prošlošću Documenta kazala je da je reakcija javnosti bila teška zato što se u medijima puno prostora davalo obrani generala, a nije ga bilo za obitelji žrtava. Osim toga, tvrdi Teršelič, građani su bili nisko informirani, pa su i zbog toga očekivali oslobađajuću presudu.

"Nakon Oluje na oslobođenim područjima ubijeno je više od 600 civila, cijela su sela zbrisana, a Hrvatsku je napustilo više od 150 tisuća stanovnika srpske nacionalnosti", podsjetila je voditeljica Documente.

Markačev odvjetnik: Ima dovoljno "mesa" protiv prvostupanjske presude


Na okruglom stolu gostovao je i Markačev odvjetnik Goran Mikuličić, kojemu je u presudi najspornija konstrukcija udruženog zločinačkog pothvata.

"Po mišljenju obrane, ali i uglednih pravnih stručnjaka u svijetu, dvojbeno je je li Haaški sud uopće mogao suditi i primijeniti institut zajedničkoga zločinačkog pothvata", izjavio je Mikuličić i dodao da je upravo ta teza kičma optužnice i presude generalima.

Mikuličić je kazao da ima "dovoljno mesa" da se kontraargumentima pobiju tvrdnje iz prvostupanjske presude, dodavši da to u prvom poluvremenu utakmice nisu uspjeli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.