Porezni kalkulator pokazao: Pola godine radite za sebe, a pola za državu

Foto: FaH

HRVATSKI porezni obveznik, s prosječnim primanjima, pola godine radi za državu, a pola za sebe i svoju obitelj, pokazao je porezni kalkulator Udruge Lipa uoči Dana porezne slobode, koji i ovog dana pada na 1. srpnja.

Izračun je napravljen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu.

Dan porezne slobode je dan u godini kad prestajete raditi za državu i njene institucije – one svima potrebne (školstvo, zdravstvo), ali i prekobrojne i upitne agencije, institute, ustanove i njihove subvencije, poticaje, potpore i naknade. Od 1. srpnja počinjete raditi za sebe i svoju obitelj, poručili su iz Udruge Lipa.

Samo reforme mogu dovesti do poreznog rastrerećenja

Iako je porezna reforma iz 2017. bila korak u pravom smjeru, Hrvatska čeka pravo porezno rasterećenje koje će osjetiti i građani s prosječnim primanjima. Smanjenje rashodne strane proračuna i temeljite reforme javnog sektora (zdravstvenog i mirovinskog sustava, pravosuđa, administrativnog aparata i lokalne samouprave) jedini su način da porezni obveznici, oni koji pune državni proračun, Dan porezne slobode slave ranije nego zadnjih godina, navodi se u priopćenju Udruge Lipa.

Građani Hrvatske mogu izračunati svoj individualni Dan porezne slobode, dan do kojeg rade za državu, na ovom linku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.