Porezna prijevara godine: 23 zagrebačke tvrtke zajedničkim snagama varale državu

TIJEKOM višemjesečne akcije koju su zajedničkim snagama proveli Odjel gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke i Financijska policija, otkrivena je velika porezna prijevara teška nekoliko desetaka milijuna kuna, u koju su upletene čak 23 zagrebačke tvrtke i dva obrta.

Kako je izvijestila PU zagrebačka, istragom započetom prošle godine je utvrđeno da je 34-godišnji M. J., na poticaj 34-godišnjeg D. Š. i 40-godišnjeg S. K. počinio kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih isprava te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Potpisao 178 lažnih računa

Naime, osnovao je tvrtku i kao direktor je od sredine 2006. pa do kraja 2007. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge, izradio i potpisao 178 lažnih računa za fiktivnu isporuku roba i obavljene usluge u ukupnom iznosu od 12.911.035,16 kuna, iako je znao da robe nisu isporučene niti su usluge izvršene.

Na temelju tih krivotvorenih računa, 22 tvrtke i dva obrta uplatili su novac na žiro-račun njegove tvrtke, a on je potom u više navrata podigao ukupno 10.998.050 kuna. Novac nije iskoristio za poslovanje tvrtke već ga je podijelio s drugim sudionicima prijevare. Da bi navedene kriminalne radnje prikrio svjesno nije vodio trgovačke i poslovne knjige koje je po zakonu bio dužan voditi niti je nadležnom tijelu - Financijskoj policiji tijekom financijskog nadzora dostavio potrebnu poslovnu dokumentaciju.

Oštetili državni proračun za oko 12.405.395 kuna

Prijave su zaradile i odgovorne osobe 22 već spomenute tvrtke, jer ih se tereti da su od sredine 2006. do kraja 2007. godine, u cilju izbjegavanja plaćanja poreznih i drugih davanja, temeljem krivotvorenih računa tvrtke 34-godišnjeg M. J. neosnovano iskazali pretporez i umanjili poreznu obvezu, iako su bili svjesni da poslovi navedeni u računima društva stvarno nisu bili izvršeni pa su tako neplaćanjem PDV-a oštetili državni proračun za oko 12.405.395 kuna.

Večernji list neslužbeno doznaje kako je prvoosumnjičeni Marko Jagušt, koji je sredinom srpnja 2006. godine osnovao tvrtku "Jagušt" s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna.

I.M.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.