Pompeo se nije usprotivio mogućoj izraelskoj aneksiji naselja na Zapadnoj obali

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo odbio je izjasniti se protive li se Sjedinjene Države najavljenoj izraelskoj aneksiji židovskih naselja na Zapadnoj obali, što je obećao izraelski premijer Benjamin Netanyahu. 

Netanyahu je rekao u subotu da planira anektirati židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ako pobijedi na izborima u utorak i dobije još jedan mandat.

Na pitanje demokratskog senatora Chrisa Van Hollena protivi li se administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa "jednostranoj aneksiji cijele Zapadne obale ili njezinog dijela", Mike Pompeo odbio je odgovoriti.

"Vidjet ćete naš prijedlog"

"Vidjet ćete naš prijedlog", rekao je nekoliko puta, misleći na mirovni plan koji već gotovo dvije godine priprema u velikoj tajnosti mala ekipa ljudi koju je imenovao Trump, a vodi ju njegov savjetnik i zet Jared Kushner.

"On će biti objavljen uskoro", rekao je Pompeo. 

Nije želio izraziti američku potporu ni rješenju dviju država, koje je branila bivša američka administracija.

"Izraelci i Palestinci odlučit će kako to riješiti", rekao je, dodajući da će im Washington predložiti "različite, jedinstvene ideje".

Rizici izraelske aneksije Zapadne obale

Ako dođe do aneksije Zapadne obale ili njezinog dijela, to će "potkopati svaki napor prema mirovnom rješenju dvije države", odgovorio je Pompeu senator Van Hollen.

Palestinci žele državu koja bi uključila Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i Pojas Gaze.

Oko 500.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, na područjima na kojima također živi više od 2,6 milijuna Palestinaca.

Židovska naselja najspornije su pitanje u naporima da se obnove mirovni pregovori Izraela i Palestinaca koji su zamrli 2014.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.