Pomoćniku talijanskog ministra kulture doma pronašli sliku ukradenu iz dvorca

Talijanska vlada umiješana je u novi skandal nakon što je pokrenuta istraga protiv nižeg ministra kulture zbog optužbi da je slika iz 16. stoljeća koja je pronađena u njegovom domu ukradena iz dvorca prije više od deset godina.

Vittorio Sgarbi, poznati likovni kritičar, također je optužen da je izmjenjivao sliku kako bi prikrio njezino podrijetlo. Tužitelji su rekli da istražuju Sgarbija zbog navodnog "pranja" ukradenih umjetnina nakon tvrdnji koje je emitirao Report, istraživačka serija na javnom servisu Rai. Njegov odvjetnički tim negira optužbe.

“Moja slika je original, druga je loše napravljena kopija”

Margherita Buzio, vlasnica La Cattura di San Pietro (Zarobljavanje svetog Petra), slike umjetnika Rutilija Manettija, prijavila je da je djelo ukradeno iz njezina dvorca u Piemontu 2013., rekavši tada policiji da je platno bilo izrezano iz svog okvira. Osoba koju je Report identificirao kao Sgarbijevog prijatelja navodno je posjetila dvorac nekoliko tjedana prije kako bi se raspitala o kupnji slike.

Slika, koja je oštećena prilikom krađe, nekoliko je mjeseci kasnije, navodi se, povjerena restauratoru na popravak. Restaurator je za Report rekao da je umjetnina koju je dobio bila ukradena slika i da je od njega zatraženo da doda svijeću u gornji lijevi kut kako bi se teže identificirala. Rekao je da je dotjerana slika isto umjetničko djelo koje je Sgarbi predstavio na izložbi u Lucci 2021.

Sgarbi je rekao da je prikazana slika originalna verzija Zarobljavanja svetog Petra koju je pronašao dok je obnavljao napuštenu vilu, a koju je njegova majka kupila u Viterbu 2000. Rekao je da je slika ukradena iz dvorca "loša kopija" proizveden u 19. stoljeću.

Sgarbi je za novine Corriere della Sera rekao da su oni koji tvrde da je modificirao sliku "neznalice". "Manettijev stil bio je upravo takav - stavljao je svijeće posvuda", rekao je. “Moja slika je original, druga je loše napravljena kopija.” Optužio je restauratora da je te optužbe iznio "iz osvete" zbog novca koji mu je dugovao.

Novi skandal

Oporbene stranke pozvale su na smjenu Sgarbija. Irene Manzi, političarka Demokratske stranke lijevog centra koja je na čelu parlamentarnog odbora za kulturu, rekla je da premijerka Giorgia Meloni i ministar kulture Gennaro Sangiuliano "moraju prestati štititi" Sgarbija, kojeg također istražuju zbog navodnog primanja unosnih honorara za pojavljivanje na kulturnim događanjima.

Pokret pet zvjezdica rekao je da će u parlamentu podnijeti prijedlog za Sgarbijevu smjenu. Ovaj novi skandal dolazi nedugo nakon što je Meloni bila prisiljena suspendirati političara iz svoje krajnje desne stranke Braća Italije, nakon što je iz njegovog pištolja slučajno pucano na novogodišnjoj zabavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.