Poljubac smrti: Nesmotreni Strauss-Kahn ugrozio šanse svoje saveznice Aubry na izborima

PRIJE negoli je u svibnju uhićen pod sumnjom da je pokušao silovati sobaricu u njujorškom hotelu, bivši šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn bio je očiti favorit Socijalista za obračun sa Nicolasom Sarkozyjem na predstojećim izborima.

Po kuloarima se tada šuškalo da je Strauss-Kahn tada sklopio dogovor s Martine Aubry, šeficom Socijalista u to doba, da će se samo bolje pozicionirani od njih dvoje natjecati na predizborima te stranke.

U svom prvom intervjuu po povratku u Francusku, Strauss-Kahn je potvrdio da je imao namjeru natjecati se na izborima i da je takav pakt uistinu postojao. "Nije trebao upotrijebiti riječ 'pakt'. Zbog toga se Martine Aubry doima kao zamjenski kandidat", smatra politički analitičar Stephane Rozes.

Aubry se trenutno bori da dohvati popularnost trenutnog favorita Socijalista Francoisa Hollandea, čiji su pristaše Strauss-Kahnovu izjavu iskoristili da bi zadali završni udarac Aubry.

Međutim, Aubry i dalje pokušava relativizirati situaciju i demantirati da joj je bivši suradnik dao "poljubac smrti". "Je li vam stvarno izgledam kao zamjenski kandidat? Pa mi nismo znali tko će biti bolje pozicioniran kandidat. U tom trenutku odluka nije bila donesena, a kada je Strauss-Kahn uhićen, napravila sam logičan potez i najavila vlastitu kandidaturu", kazala je Aubry za Canal+. "Ja sam kandidatkinja koju Francuska treba", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.