Poljski znanstvenici pronašli tri zuba neandertalca: Velika sličnost sa suvremenim čovjekom

POLJSKI znanstvenici su objavili rezultate svojega istraživanja u kojem stoji da su u jednoj špilji pronašli tri zuba koja su pripadala neandertalcu. Upravo ta tri zuba, predviđaju znanstvenici, bacit će novo svjetlo na veliku sličnost između neandertalca i suvremenog čovjeka.

"Premda su ostaci neandertalca i ranije pronađeni na području Poljske, ovo je prvi put da smo pronašli zube", rekao je voditelj skupine znanstvenika, Mikolaj Urbanowski. Prema analizi jednoga zuba, radi se o kutnjaku osobe koja je umrla u dobi od 20 godina. Znanstvenici smatraju da su pronađeni zubi pripadali neandertalcu koji je živio prije od 100.000 do 80.000 godina.

Prema informacijama koje je objavio Associated Press, zubi su iskopani u špilji Stajnia, sjeverno od Karpata. Uz zube su pronađeni alat od kremena te kosti dlakavih mamuta i nosoroga, vrsta izumrlih u ledeno doba.

Također, na istom arheološkom nalazištu su pronađeni čekić od sobova roga i kosti špiljskog medvjeda na kojima su uočene zasjekotine, što ukazuje na to da su ih neandertalci jeli, rekao je Urbanowski.

Prema predmetima koji su pronađeni na tom nalazištu, znanstvenici su zaključili da se radi o primitivnom načinu pokapanja te da su ti ljudi vjerovali u zagrobni život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.