Poljska premijerka izazvala burne reakcije govorom u Auschwitzu

Foto: FAH

POLJSKA premijerka Beata Szydlo izazvala je oštre kritike zbog govora na komemoraciji u nekadašnjem nacističkom logoru smrti u Auschwitzu. Njeni protivnici, naime, smatraju da je iskoristila govor za politikantsko opravdavanje protuimigrantske politike svoje vlade.

"U današnjim nemirnim vremenima, Auschwitz je velika pouka da se mora učiniti sve kako bi se zaštitila sigurnost i životi građana", rekla je Szydlo u govoru na obilježavanju 77. godišnjice prvog nacističkog prijevoza poljskih zatvorenika u nacistički logor smrti Auschwitz-Birkenau.

Njena je primjedba protumačena kao neizravna poljske protuimigrantske politike, pogotovo zato što je izrečena samo jedan dan nakon što je Europska komisija prozvala Poljsku i još dvije članice Europske unije koje odbijaju prihvatiti svoju kvotu izbjeglica u sklopu plana solidarnosti EU.

Vladajući tvrde da je citat izvučen iz konteksta, ali su ga svejedno izbrisala s Twittera

Nekoliko političkih protivnika vladajuće stranke Zakona i Pravde kritizirali su Szydlo, među njima i bivši poljski premijer i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji smatra da "takve riječi na takvom mjestu nikada ne bi smjele izići iz usta poljskog premijera".

Čelnica poljske centrističke oporbene stranke Katarzyna Lubnauer također je prozvala Syzdlo da je "iskoristila okrutnost Auschwitza kako bi izazvala kod Poljaka strah od izbjeglica".

Glasnogovornik poljske vlade Rafael Bochenek odgovorio je da je sporna tvrdnja izvučena iz konteksta i pozvao kritičare da poslušaju čitavi govor premijerke. Međutim, njihova stranka je objavila upravo taj citat na Twitteru, da bi ga naknadno izbrisala kada je izazvao niz kritika.

Osim toga, poljska vlada je i ranije prozivana za pokušaj reinterpretacije povijesnih događaja iz uže, poljske perspektive. Tako je ove godine dobila sudsku bitku za preuzimanje muzeja u Gdanjsku koji prikazuje ulogu tog grada u Drugom svjetskom ratu iz globalne perspektive.

Szydlo je također na komemoraciji potpisala odluku o izgradnji novog muzeja u Auschwitzu koji bi obilježio poljski otpor ovom logoru smrti u kojem je ubijen 1.1 milijun Židova, Poljaka, Roma i drugih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.