Politička borba seli se na ulice: Pošteni građani od Djeda Mraza žele samo Rusiju bez Putina

RUSKI premijer Vladimir Putin ostao je prilično hladan na "porazne" rezultate izbora za njegovu stranku, kazavši kako "su takvi gubici neizbježni za svaku stranku koja je već na vlasti".

Podsjetimo, Putinova Ujedinjena Rusija na izborima je osvojila nešto manje od 50 posto glasova, što predstavlja pad potpore od 14 posto u odnosu na izbore prije četiri godine. "Takav pad potpore je logičan za svaku političku snagu, a posebno za onu koja, i to ne po prvi puta, snosi odgovornost za stanje  državi", dodao je Putin.

Kritike su upućene vlastima općenito, a ne Ujedinjenoj Rusiji


Rezultati bi za Ujedinjenu Rusiju vjerojatno bili još i lošiji da organizacija izbora nije bila usmjerena u njihovu korist, što podrazumijeva i očite izborne prevare, kako tvrdi međunarodni promatrači iz OSCE-a. Putin je odbacio i te optužbe, kazavši kako su "opaske iz OSCE-a bile usmjerene na vlasti općenito, a ne na njegovu stranku konkretno", iako je najavio da će se pozabaviti i tim problemom.

U međuvremenu je u Moskvi sinoć organiziran prosvjed kojim se željelo ukazati na neregularnost izbora, a policija je uhitila oko 300 prosvjednika. Usred spekulacija da će se danas u Moskvi održati još masovniji prosvjed, pristaše Putinove stranke na Crvenom trgu su organizirale kontraprosvjed.

Tko će kome više zagorčati život?

Čini se kako su Putinovi pobornici malo uranili, jer bi se novi prosvjed trebao održati večeras, ako je vjerovati obavijestima na internetu. Twitter aktivisti između ostalog pozivaju građane da "zakuhaju situaciju za lopovske vlasti", te poručuju kako "svi pošteni ljudi od Djeda Mraza ove godine samo žele Rusiju bez Putina". 

Međutim, i Putin će se pobrinuti da prosvjednicima zagorča život u istoj mjeri koliko ga oni žele zagorčati njemu, jer je u Moskvu za danas raspoređeno dodatnih 4000 policajaca, a glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova priopćio je da će na ulice poslati i "dodatne snage, ukoliko to bude potrebno".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.