Političari o uhićenju Polančeca: "Očito je da se opasno približavaju i Sanaderu"

UHIĆENJE Damira Polančeca za Index su komentirali hrvatski političari. Zanimljivo je spomenuti da bivši predsjednik Stjepan Mesić, kojeg je Polančec često napadao i optuživao za mutne radnje, nije želio komentirati današnje uhićenje.

"Kada predmet dođe do suda, sud će odlučiti o krivnji gospodina Polančeca", oglasio se na kraju i Zoran Milanović koji je veći dio dana za novinare bio nedostupan. "Mogu samo reći da će SDP kad dođe na vlast zakone provoditi od prvog dana, a ne od šeste godine poput ove Vlade", zaključio je lider oporbe.

"Nakon što je izgubio zaštitu HDZ-a, bilo je samo pitanje dana kad će Polančec biti uhićen. No, on ne može biti jedini krivac. Uvjeren sam da je Polančec o svemu što se događalo u Ini i Podravki informirao Ivu Sanadera", kaže predsjednik Antikorupcijskog vijeća SDP-ovac Željko Jovanović.

"Više-manje sve se činilo da ide u tom pravcu. Na Državnom odvjetništvu i pravosudnim organima je da procijene kad imaju temelje za opravdano uhićenje", rekla je za Index Vesna Pusić. Na pitanje je li Sanader sljedeći, odgovorila je: "Ovisi što će pokazati istraga i razgovori, ali očito je da mu se neugodno približavaju".

"Nisam iznenađena, ali naravno da se javnost pita je li i njegovo djelovanje bilo samostalno. Pustimo da na ta pitanja odgovor istraga", rekla nam je SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović.

Kajin: Iznenađujuće je da se to događa nakon izlaska bivših Podravkinih menadžera iz pritvora

Damir Kajin, zastupnik IDS-a komentirao je današnje uhićenje Damira Polančeca riječima: "Ne bih htio da su ova hapšenja u funkciji skorih izbora jer Vlada ne može ponuditi ekonomski, socijalni boljitak, ali zato ima opravdanja za mnoga hapšenja". Kajinu nikako nije jasno i ne može povjerovati da su "pet godina sjedili zajedno, a nisu znali što se događa, jučer u Ini, a danas u Podravci", misleći pritom na članove Vlade.

"Svatko može donijeti pogrešnu poslovnu odluku, ali za svoj profit treba odgovarati", kazao je Kajin. Dodao je da će vrijeme pokazati hoće li ovo dovesti do onih koji su bili nadležni Polančecu, ali nije htio spominjati njihova imena.

"Iznenađujuće je da se to događa nakon izlaska bivših Podravkinih menadžera iz pritvora", rekao je Kajin.

"Do Sanadera samo preko Polančeca"

"Budući da se u ovom trenutku ne znaju razlozi uhićenja, možemo samo nagađati radi li se o začinu ili nafti, ili pak OTP banci", rekao nam je Dragutin Lesar dodajući kako je zabrinut.

"Ako je uhićenje Polančeca naznaka da se ide do kraja, to je dobro, ali opet sam zabrinut. Naime, i ovom prilikom je potvrđeno da se u Hrvatskoj hapse samo bivši u političkom smislu. Politički otpisani podobni su za uhićenja", pojasnio je Lesar.

Na pitanje što će biti sa Sanaderom odgovorio je: "Ja sam i prije nekoliko mjeseci rekao da se do Sanadera može doći samo preko Polančeca. Je li to prvi korak, vidjet ćemo".

"Afera Podravka samo dimna zavjesa za veće i ozbiljnije afere"

"Nakon svega što je u javnosti objavljeno, svih informacija i postupaka policije i sudstva bilo je očekivano da će i Damir Polančec u nekom obliku biti uključen u istragu, tako da današnje uhićenje nije iznenađenje. Nema nikakve dvojbe da se ključne odluke u Podravci, a ovdje se radi o ključnim odlukama, nisu mogle donositi bez njegova znanja i ovaj postupak je na tragu toga. Inače, moj dojam je da je cijela afera Podravka zapravo dimna zavjesa za cijeli niz drugih, većih i ozbiljnijih korupcijskih afera u Hrvatskoj", komentirao je za Index Radimir Čačić. "Kako je izvan svake sumnje da je Damir Polančec znao za sve odluke koje su se donosile, tako je vrlo vjerojatno da je znao i Ivo Sanader", odgovor je Čačića na pitanje je li Sanader sljedeći.

"Prvi slučaj da je netko iz visoke politike priveden. Polančec je od svih političar s najvišom funkcijom koji će vjerojatno biti u sudskom procesu. To je dokaz da je pravna država napokon počela djelovati i prema politici", rekla nam je Vesna Škare Ožbolt ne želeći špekulirati hoće li istražitelji preko Polančeca doći i do Sanadera.

HSP dr Ante Starčević  želi vjerovati da je današnje uhićenje bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u funkciji raščišćavanja i utvrđivanje pune istine u aferi Podravka i aferi Ina i nagovještaj da u Hrvatskoj više nema nedodirljivih pred zakonom.

"Podsjećamo javnost da smo prvi reagirali i tražili od Državnog odvjetništva da neosporno utvrdi jesu li izjave bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca dane hrvatskoj javnosti o navodnoj umiješanosti bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića pritisak na rad pravosudnih organa ili su nečim utemeljene. Javnost je današnjim uhićenjem dobila nagovještaj dijela odgovora na na  pitanje  o ulozi Damira Polančeca u aferi Podravka i aferiIna, ali nije dobila odgovor na pitanje i optužbe Damira Polančeca izrečene protiv bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića i medijske optužbe na račun bivšeg predsjednika i članova  Vlade, koji su morali znati što im radi potpredsjednik Vlade." - stoji u priopćenju koje potpisuje Pero Kovačević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.