U Južnoj Koreji ubija se sve više muškaraca. Političar: Za to su krive žene

Foto: Profimedia

Nižu se kritike na izjavu južnokorejskog političara koji je povezao porast samoubojstava muškaraca sa sve "dominantnijom" ulogom žena u društvu.

Prema izvješću, vijećnik grada Seula Kim Ki-duck tvrdi da je muškarcima teže pronaći posao zbog zaposlenih žena. Kao i to da im se zbog toga što žene rade, teže vjenčati. Rekao je i da se zemlja nedavno "počela mijenjati u društvo kojim dominiraju žene" te da bi to "moglo biti djelomično objašnjenje za povećanje broja pokušaja samoubojstava muškaraca".

Južna Koreja ima jednu od najviših stopa samoubojstava

Inače, Južna Koreja ima jednu od najviših stopa samoubojstava među bogatim zemljama svijeta, ali ima i jedan od najgorih rekorda u rodnoj ravnopravnosti.

Vijećnik Kim iz Demokratske stranke došao je do svoje procjene kada je analizirao podatke o broju pokušaja samoubojstva na mostovima duž rijeke Han u Seulu. Izvješće, objavljeno na službenim stranicama gradskog vijeća, pokazalo je da je broj pokušaja samoubojstva uz rijeku porastao s 430 u 2018. na 1035 u 2023. godini, a od onih koji su si pokušali oduzeti život udio muškaraca popeo se sa 67 posto na 77 posto. Stručnjaci za prevenciju samoubojstava izrazili su zabrinutost zbog njegovog izvješća.

"Razloge je potrebno znanstveno proučiti"

"Opasno je i nije mudro iznositi ovakve tvrdnje bez dovoljno dokaza", rekao je za BBC Song In Han, profesor mentalnog zdravlja na Sveučilištu Yonsei u Seulu.

Song je rekao da je potrebno znanstveno proučiti razloge naglog porasta statistike u kojem muškarci pokušavaju samoubojstvo u Seulu, dodajući da je "vrlo žalosno" što je vijećnik to objasnio rodnim sukobom.

U Južnoj Koreji postoji znatan jaz između broja muškaraca i žena koji su zaposleni na puno radno vrijeme, pri čemu žene rade na određeno ili nepuno radno vrijeme. Razlika u plaćama između spolova polako se smanjuje, ali žene su u prosjeku plaćene 29 posto manje od muškaraca, piše BBC.

 

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.