Policijsko ubojstvo Brooksa u detalje snimile kamere, pogledajte što se dogodilo

Screenshot: YouTUbe/11Alive

POLICIJSKO ubojstvo Raysharda Brooksa u Atlanti već je potaknulo nove prosvjede i rezultiralo ostavkom načelnice policije Atlante, Erike Shields. Garrett Rolfe, policajac koji je pucao u Brooksa, dobio je otkaz, a kolega koji je s njim bio na dužnosti, Devin Brosnan, postavljen je na administrativnu dužnost.

Mada je cijeli incident snimljen, i dalje je ostalo mnogo neodgovorenih pitanja. Mnoge pogotovo muči hoće li se protiv policijskih službenika koji su u pitanju podići optužnica, piše CNN.

>> Tko je crnac kojeg je policija ubila u Atlanti? Mirno je razgovarao, postoji snimka 

Evo što prikazuje više videosnimki koje su snimili prolaznici, nadzorne kamere i kamere policije.

Brooks je spavao za volanom

Prema informacijama policije, službenici su odgovorili na pritužbu restorana Wendy da muškarac spava u svom vozilu ispred restorana i blokira promet. Početak incidenta vidi se na snimci kamere koju je na svojoj uniformi nosio Brosnan. Tamo se primjećuje kako policajac nešto iza 22:40 u petak dolazi na mjesto događaja i približava se Brooksovom vozilu.

Brooks je tada očito spavao za volanom, a Brosnan je pokucao na prozor kako bi ga probudio. Policajac je nakon toga otvorio vrata vozila i rekao Brooksu da je parkiran usred linije za prolaz. Brooks se nakon toga razbudio i djelovao dezorijentirano i nekoherentno. Službenik Brosnan ga je prvo upitao je li umoran, a zatim mu rekao da pomakne vozilo na parkiralište. Brooks je opet zaspao, no ipak je na kraju premjestio vozilo kada ga je policajac probudio drugi put.

Brosnan nakon toga prilazi parkiranom Brooksovom vozilu i pita ga je li popio. Brooks odgovara da je popio samo jedno piće. Dok Brooks traži svoju dozvolu, Brosnan putem radio veze zahtijeva podršku još jednog službenika.

U tom je trenutku Brooks rekao da je u posjeti.

"Koga ste posjetili?" upitao je službenik.

"Grobno mjesto moje majke", rekao je Brooks.

"Oh, žao mi je što to čujem", kazao je Brosnan.

Nekoliko minuta kasnije na scenu stiže policajac Rolfe koji ispituje Brooksa kako je završio ispred restorana. Brooks insistira na tome da se ne sjeća da je blokirao promet i čini se kako zapravo ni ne zna gdje se nalazi.

Nekoliko minuta nakon 23 sata Rolfe pita Brooksa kako se osjeća na skali od 1 do 10.

"Osjećam se poprilično dobro, gospodine", rekao je Brooks.

Rolfe mu zatim testira razinu alkohola u krvi putem daha, a Brooks objašnjava da je pio i da je rođendan njegove kćeri.

"Mislim da ste malo previše popili da biste vozili", rekao je Rolfe i naredio mu da "stavi ruke iza leđa".

Borba između Brooksa i policije

Cijela situacija je krenula po krivom kada je policija pokušala Brooksu staviti lisice. Brooks se opirao i došlo je do borbe. U tom je trenutku na snimkama teško razaznati što se točno događa jer su obje kamere na uniformama policajaca otpale tijekom sukoba.

No snimke s kamera na policijskim vozilima prikazuju kako se trojica muškaraca bore jedan s drugim na zemlji. Kamera s vozila policajca Rolfea snimila je kako Brosnan uzima svoj elektrošoker dok Rolfe drži Brooksa odostraga.

"Upotrijebit ćemo na tebi elektrošoker", rekao je jedan od policajaca.

Na snimkama koje su snimili prolaznici, vidi se kako Brooks pokušava oteti elektrošoker.

"Makni ruke s jebenog elektrošokera. Makni ruke“, povikao je jedan policajac. No borba između policije i Brooksa se nastavlja te mu službenik govori da "se prestane boriti".

Na kraju Brooks dohvaća elektrošoker i oslobađa se policajaca. Dok ustaje s poda, udara policajca Rolfea u lice. Rolfe odstupa unatrag i uzima svoj elektrošoker kojim puca prema Brooksu dok on bježi.

Pucnjava

Samo jedna kamera, nadzorna kamera ispred restorana Wendy, uhvatila je trenutak koji nisu uspjele snimiti druge kamere - pucnjavu. Većina incidenta dogodila se izvan dosega te kamere, ali se finalni okršaj zbio ispred nje.

Snimka prikazuje kako Brooks bježi od policije i kako Rolfe trči za njim. Obojica u rukama imaju elektrošokere. Dok pokušava uhvatiti Brooksa, Rolfe premješta elektrošoker iz desne u lijevu ruku i poseže za svojim pištoljem.

U tom se trenutku Brooks okreće prema policajcu i čini se da prema njemu usmjerava svoj elektrošoker. Tada policajac Rolfe puca iz svog pištolja u Brooksa, koji nakon toga pada na zemlju.

Mada je nadzorna kamera koja je snimila posljednje trenutke ovog strašnog događaja bila bez zvuka, ostale kamere zabilježile su zvuk tri pucnja.

Kamere nakon toga snimaju kako službenici pokušavaju oživjeti Brooksa i kako uskoro dolazi još policajaca i vozilo hitne pomoći.

Snimke s uniforma policajaca zabilježile su i komentare nekih prolaznika koji su osudili postupak policije.

"Obje vaše karijere su definitivno gotove jer ste upravo upucali čovjeka bez ikakvog razloga", kazao je jedan prolaznik.

Brooks je prevezen u bolnicu, gdje je i preminuo. L. Chris Stewart, odvjetnik Brooksove obitelji, rekao je da policajci nisu trebali pucati u Brooksa jer elektrošoker nije smrtonosno oružje.

"Da je policajac koji je u pitanju imao malo više samilosti i bio malo manje preplašen, vjerojatno ne bismo imali mrtvog klijenta", rekao je Stewart.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.