Policijski skandal u Kini: Četvorica policajaca do smrti mučila zatvorenika

KINESKA policija našla se u središtu velikog skandala nakon što je otkriveno da su policajci jedne postaje u pokrajini Henan skrivili smrt uhićenika ispitivanog zbog sumnje da je sudjelovao u krađi, prenosi danas britanski BBC.

Obitelj sitnog kriminalca Wanga Yanhuija obaviještena je da je on iznenada preminuo tijekom ispitivanja u policijskoj postaji, u koju je doveden pod sumnjom da je sudjelovao u krađi, no kada je obitelj preuzela njegovo tijelo, otkrila je ozljede koje su upućivale na nasilnu smrt i mučenje.

Lokalni mediji javili su kako je Wang umro još 21. veljače, tri dana nakon što je uhićen. Iako je policija u službenom izvješću navela kako je uhićenik umro nakon što je prebačen u bolnicu zbog bolesti, obitelj koja je pregledala tijelo tvrdi kako su Yanhuiju bile odrezane bradavice na prsima, rasječene genitalije te da je imao višestruke frakture lubanje, a svuda po tijelu bile su vidljive posjekotine te tragovi mučenja i iživljavanja.

Kad je skandal izašao u javnost, kineske su policijske vlasti nastojale umanjiti štetu naredivši šefu lokalne policijske uprave da dade ostavku na svoju funkciju, a njegov je zamjenik otpušten pod optužbom da nije spriječio smrt pritvorenika.  

Četvorica policajaca koja su sudjelovala u premlaćivanju i mučenju Wanga Yanhuija su suspendirana i optužena za nasilno postupanje u službi.

Ovo nije prvi takav slučaj sumnjive smrti pritvorenika u Kini, zbog čega je najnoviji skandal izazvao golemi bijes javnosti i seriju optužbi na račun policije zbog toleriranja brutalnosti i nasilja u svojim redovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.