Policija ponovno pokušala uhititi bivšeg predsjednika Kirgistana

Foto: EPA

KIRGISTANSKA policija danas je počela novi napad na rezidenciju bivšeg predsjednika Almazbeka Atambajeva nakon neuspjelog pokušaja uhićenja u kojem je jedna osoba poginula, navela je zastupnica bliska bivšem predsjedniku.

"Pokrenut je drugi napad", rekla je Irina Karamuškina, saveznica bivšeg predsjednika Atambajeva koji je optužen za korupciju i u sukobu sa svojim nasljednikom Sobonajem Ženbekovim.

Rekla je da je tisuću policajaca vodilo operaciju, a podjednako toliko Atambajevih pobornika štitilo je selo Koi-Taš u blizini Biškeka.

"Oni su spremni do kraja braniti bivšeg predsjednika", rekla je zastupnica.

Kriza u Kirgistanu 

U Kirgistanu traje politička kriza nakon jučerašnjeg neuspjelog uhićenja Atambajeva, optuženog za korupciju, što izaziva bojazan od nemira u toj zemlji središnje Azije koju su 2005. i 2010. potresle dvije revolucije.

Operacija pokrenuta u srijedu prerasla je u sukob policije i naoružanih pobornika bivšeg predsjednika.

Jedan pripadnik specijalnih snaga je poginuo, a šef policije je teško ranjen. Ukupno je 23 civila i 24 policajaca hospitalizirano. 

Sadašnji predsjednik Ženbekov rekao je u četvrtak da je Atambajev prekršio Ustav opirući se predstavnicima zakona koji su poslani da ga uhite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.